PSD cere sprijinul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a cerut sprijinul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European în lupta de contracarare a derapajelor anti-democratice ale puterii de dreapta din România.
Articol de Simona Mihăescu, 25 Noiembrie 2010, 13:37
Miercuri la Strasbourg, preeşdintele social democraţilor, Victor Ponta, a solicitat grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European pentru a "preveni instaurării unei dictaturi mascate".
"Recesiunea nu trebuie să devină pretextul instaurării unei dictaturi mascate. Iar deziluzia proastei guvernări nu trebuie să devină pretextul îndepărtării de Europa", a subliniat dl Victor Ponta în discursul susţinut miercuri, în faţa europarlamentarilor socialişti reuniţi în sesiune plenară.
"Acum aproape patru ani, dacă aş fi fost aici, v-aş fi împărtăşit entuziamul concetăţenilor mei din România cu privire la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană şi cu privire la viitorul nostru european. Azi, din păcate, sunt nevoit să fiu purtătorul de mesaj al dezamăgirii unor oameni pentru care ceea ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie 2007 încoace a fost un dus rece din mai multe puncte de vedere. Visul european s-a dovedit pentru mulţi o iluzie, în condiţiile în care nimic nu s-a schimbat în bine peste noapte, dimpotrivă, guvernele ce s-au succedat de atunci, având ca pilon principal un partid afiliat la Populării Europeni, n-au ştiut să gestioneze perioada post-aderare", a declarat liderul PSD, invitat de onoare al reuniunii Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.
În discursul sau, Victor Ponta a subliniat că principalele probleme cu care se confruntă România sunt ameninţările la care este supus statul de drept şi faza critică a recesiunii. Subliniind gravitatea suprapunerii crizei politice celei economică, preşedintele social-democrat a atras atenţia asupra măsurilor nu doar anti-sociale, ci şi haotice ale guvernului de dreapta, care nu fac decât să adâncească prăbuşirea economică şi suferinţele populaţiei, precum şi asupra metodelor anti-democratice prin care guvernanţii încearcă să se menţină la putere, în ciuda puternicelor contestaţii populare, politice şi de presă.
"Sindicatele sunt intimidate, asupra greviştilor se fac presiuni ilegale, bugetarii participanţi la demonstraţii sunt sancţionaţi abuziv la locul de muncă, presa este considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, stenogramele interceptărilor telefonice sunt folosite ca armă politică, iar firava majoritate parlamentară este menţinută cu ajutorul unor traseisti politic, adesea vulnerabili la şantaj. Coaliţia de guvernare ignoră cu bună-ştiinţă o decizie a Curţii Constituţionale, care afirmă că asumarea răspunderii Executivului pentru Legea Educaţiei este neconstituţională. Încălcarea repetată a Constituţiei şi a legilor atinge o gravitate fără precedent", a declarat dl Victor Ponta, referindu-se apoi, pe larg, la scandalul fraudării votului din Parlament pentru un act normativ esenţial - legea sistemului public de pensii.
Cu privire la impactul crizei economice asupra UE, dl Victor Ponta a pledat pentru solidaritate socială, întrucât "actualul context dificil pentru majoritatea concetăţenilor noştri ne împiedică să gândim altfel decât în termenii unei redistribuiri mai echitabile a veniturilor şi a responsabilităţilor sociale".
În acest context, Ponta a avertizat că problema cea mai dificilă din punct de vedere moral şi social este reprezentată de modul injust în care contribuabilii europeni trebuie să suporte efectele crizei şi impactul suplimentar al măsurilor de austeritate, se mai arată în comunicatul PSD, remis presei.