Programul de distribuire a laptelui şi fructelor în şcoli, pe agenda Parlamentului European
Programul de distribuire a laptelui şi fructelor în şcoli se află pe agenda Parlamentului European, care se reuneşte în plen în această săptămână.
Articol de Victor Gheorghe, 25 Mai 2015, 10:26
Eurodeputaţii sunt chemaţi să dea un vot pentru mandatarea unui reprezentant în negocierile dintre instituţii.
Programul de distribuire a laptelui în şcoli a fost instituit în 1977, iar cel pentru încurajarea consumului de fructe datează din 2009. De ambele programe beneficiază în fiecare an aproximativ 30 de milioane de copii.
Prima propunere de reunire a celor două programe într-un cadru comun a fost făcută de Comisia Europeană la începutul anului 2014.
Comisarul pentru agricultură de atunci, Dacian Cioloş, spunea că este o măsură importantă pentru încurajarea unor modificări durabile a obiceiurilor alimentare ale copiilor şi pentru creşterea sensibilizării asupra provocărilor importante cu care se confruntă societatea.
Noul program funcţionează în baza unui cadru juridic şi financiar comun, care permite îmbunătăţirea şi simplificarea cerinţelor administrative ale celor două programe.
Existenţa acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare şi de organizare ale autorităţilor naţionale, ale şcolilor şi ale furnizorilor şi va spori eficienţa programului.
La începutul anului 2015, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a anunţat că vrea să revizuiască schema privind laptele şi fructele distribuite în şcoli, pentru o mai bună funcţionare, dar şi pentru a sprijini fermierii europeni în contextul embargoului impus de Rusia.
Intenţia a fost bine primită în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European, care va prezenta săptămâna aceasta unele amendamente care se referă la prioritizarea producătorilor locali la încheierea de contracte sau plafonarea unor fonduri.
Pentru 2015 au fost alocate 150 de milioane de euro din fondurile europene pentru o aşa-numită 'schemă de fructe' în şcoli. Banii por fi suplimentaţi prin parteneriate public-private în statele membre.
În majoritatea ţărilor, consumul de fructe şi legume în rândul copiilor este în scădere şi rămâne sub cantitatea zilnică recomandată.
Consumul de lapte este, de asemenea, în scădere, iar copiii se orientează către produse supuse unor prelucrări complexe.
Excesul de greutate şi obezitatea sunt preocupări reale.
În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că aproximativ unul din trei copii din Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez.