Procedurile de ajutoare în caz de forţă majoră, simplificate
Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri care modifică regulamentul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene, astfel încât ajutoarele să poată fi plătite mai rapid şi mai uşor.
Articol de Cerasela Rădulescu, 26 Iulie 2013, 10:13
Comisia Europeană doreşte să simplifice procedurile de acordare a ajutoarelor în cazuri de forţă majoră, precum dezastrele sau catastrofele naturale.
Executivul european a prezentat un set de propuneri care modifică regulamentul Fondului de solidaritate al Uniunii Europene, astfel încât ajutoarele să poată fi plătite mai rapid şi mai uşor.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, se specifică mai clar cine va fi eligibil în cazul catastrofelor regionale şi va fi introdus un prag unic pentru acordarea de ajutoare, daunele trebuind să reprezinte cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut regional.
Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a specificat că, pentru prima dată, Fondul de solidaritate ar putea permite plăţile în avans.
"Prin introducerea plăţilor în avans vom face ca Fondul de solidaritate să poată fi acces mai rapid. Plata în avans a fost decisă pentru 10% din contribuţia preconizată, cu o limită de 30 de milioane de euro. Aceasta va petmite o reacţie mai rapidă a Uniunii, pentru a ajuta regiunile şi statele afectate să acceseze fondul imediat după catastrofele naturale", a spus Hahn.
Fondul de Solidaritate a fost creat în 2002.
De atunci s-a intervenit prin acest instrument în 52 de cazuri.
23 de state au beneficiat de ajutor, care totalizează 3,2 miliarde de euro.
Comisia a încercat, în 2005, să reformeze sistemul prin extinderea domeniului de aplicare şi coborârea pragurilor care permit intervenţia în caz de catastrofă. Intenţia a fost, atunci, respinsă de statele membre. Pentru a intra în vigoare, propunerile de astăzi ale Comisiei vor fi trimise spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului.