Politica de coeziune, în atenţia Bruxelles-ului
Politica de coeziune va juca un rol esenţial în următorii şapte ani, în domenii-cheie precum susţinerea unei creşteri economice pe termen lung şi crearea de locuri de muncă.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Septembrie 2014, 10:57
La Bruxelles începe, luni, Forumul privind Politica de coeziune a Uniunii Europene.
A şasea ediţie a Forumului pentru coeziune va reuni timp de două zile, la Bruxelles, numeroase oficialităţi euopene şi specialişti din ţările membre, care se vor concentra asupra temei principale: investiţiile în locurile de muncă şi creşterea economică, prin promovarea dezvoltării şi bunei guvernanţe în regiunile şi oraşele Uniunii. Invitat special este deţinătorul Premiului Nobel pentru Economie, americanul Michael Spence.
Cu un buget de 352 de miliarde de euro, politica de coeziune va juca un rol esenţial în următorii şapte ani, în domenii-cheie precum susţinerea unei creşteri economice pe termen lung, precum şi pentru încurajarea inovaţiei, a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea nivelului de calificare a forţei de muncă şi incluziunea socială.
Totodată, în cadrul exerciţiului bugetar 2014-2020, domeniul de aplicare al Fondului de coeziune a fost extins, astfel încât să includă acordarea de sprijin pentru eficienţa energetică şi pentru investiţiile în obţinerea energiei din surse regenerabile nepoluante.
Forumul din aceste zile de la Bruxelles are loc într-un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene, când acordurile de parteneriat şi programele operaţionale sunt pe punctul de a fi încheiate, iar viitoarea Comisie este în plin proces de constituire - arată un comunicat al Comisiei.
Conceptul de coeziune economică şi socială s-a impus în condiţiile în care pe teritoriul comunitar, mai ales după aderarea ţărilor din fostul bloc comunist, au fost constatate diferenţe majore de bogăţie şi de oportunităţi de dezvoltare între membrii Uniunii.
În acest context, coeziunea este definită drept preocuparea instituţiilor europene de reducere a acestor decalaje economice dintre state şi regiuni, precum şi de întărire a solidarităţii între membri.
Între 2007 şi 2013, politica de coeziune a Uniunii Europene a dus la crearea a 600.000 de locuri de muncă noi şi la apariţia a 80.000 de întreprinderi, aproape 6 milioane de persoane au fost ajutate să-şi găsească un loc de muncă şi alte 8,6 milioane au fost sprijinite să obţină o calificare sau să-şi îmbunătăţească pregătirea profesională.