Politica agricolă în atenţia Parlamentului European
Parlamentul European a avut, miercuri, audieri pe marginea comunicării privind viitoarea politică agricolă comună a UE, parte a strategiei Europa 20-20, prezentată la sfârşitul anului trecut de comisarul Dacian Cioloş.
Articol de Petruţa Obrejan, 27 Ianuarie 2011, 01:50
În aşteptarea propunerii legislative, care urmează să fie formulată la mijlocul anului, de Comisia Europeană, parlamentarii europeni au invitat miercuri stake-holder-ii interesaţi de viitorul Politicii Agricole Comune, în pregătirea raportului Parlamentului European.
Dezbaterea s-a focalizat pe trei teme principale de interes pentru agricultori: plăţile directe, măsurile care trebuie luate pe piaţă şi dezvoltarea rurală.
Cei mai mulţi au fost de acord că, fără plăţile directe în agricultură, mulţi fermieri ar da faliment.
Există însă multe întrebări legate de nivelul acestora şi de criteriile care trebuie aplicate pentru distribuţia lor.
Federaţia Europeană a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie şi Turism este în favoarea unei distribuţii echitabile între statele vechi şi cele mai noi ale Uniunii.
Asociaţia Fermierilor Europeni pledează pentru plăţi directe pentru fermierii activi.
Apare întrebarea: cum se defineşte fermierul activ?
În ceea ce priveşte pieţele, se impune introducerea unor instrumente care să combată volatilitatea extremă a acestora, care afectează preţurile materiilor prime.
Propunerile făcute de Comisie par să nu fie suficiente şi să nu ofere soluţii pentru toate problemele, dar viitoare politică agricolă va trebui să asigure securitatea în lanţul de distribuţie, prevenind situaţiile de criză şi corectând dezechilibrele pieţelor - a spus directoarea Confederaţiei Europene pentru alimente, Mella Freewen.
"Aceste instrumente trebuie să fie previzibile, transparente şi să abordeze atât surplusul cât şi lipsa în aprovizionare", a declarat Mella Freewen.
În ceea ce priveşte dezvoltarea zonelor rurale, acolo unde trăiesc 135 de milioane de europeni, au fost scoase în evidenţă diferenţele majore dintre statele membre.
În general cele trei teme propuse de Comisia Europeană sunt sustinute de organizatiile profesionale, mai exact inovarea, schimbările climatice şi protecţia mediului.
Este esenţial să-i readucem pe tineri în agricultură - a susţinut preşedintele Uniunii Agricultorilor Europeni, Patrick Walsh.
"Trebuie să ne asigurăm că aceştia au un viitor în agricultură, în sensul că pot trăi din aceasta, că îşi pot întemeia o famile în zona rurală", a explicat Patrick Walsh.