Planul de austeritate al Italiei, adoptat
Pe italieni îi aşteaptă în 2012 creşterea TVA cu două procente, o nouă taxă pe prima locuinţă şi reforme ale pensiilor.
Articol de Elena Postelnicu, 23 Decembrie 2011, 08:03
Senatul Italiei a adoptat planul de austeritate propus de Guvernul Mario Monti, în încercarea de a echilibra bugetul ţării în anul 2013 şi a reda încrederea mediilor financiare în cea de-a treia mare economie a Zonei Euro.
Votat deja de Camera Deputaţilor, acest plan se va adăuga măsurilor de austeritate, care funcţionează deja în Italia, şi are drept obiectiv principal reducerea cheltuielilor publice cu încă 20 de miliarde de euro, în condiţiile în care Italia are un deficit bugetar de 120% din Produsul Intern Brut.
Cu o majoritate de 257 de voturi pro obţinute în Senat, planul de austeritate al Guvernului Monti devine lege.
Numai 41 de senatori, membri ai partidelor Liga Nordului şi Italia Valorilor, au votat împotrivă.
Acesta este cel de-al treilea plan de austeritate, după alte două adoptate în vară de Guvernul Berlusconi, plan care impune sacrificii mari pentru italieni în vederea obţinerii unui echilibru al conturilor publice în 2013 şi cu scopul de a calma pieţele europene.
Printre măsurile propuse de noul guvern tehnocrat se numără creşterea TVA cu două procente, o nouă taxă pe prima locuinţă şi reforme ale pensiilor, care prevăd creşterea vârstei de pensionare, dar şi a anilor de cotizaţie la pensie.
Printre măsurile de relansare economică introduse de Mario Monti, contribuţiile sociale vor fi reduse pentru companiile care angajează femei şi tineri.
Împrumuturile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii sau celor destinate refinanţării băncilor vor fi garantate, se vor acorda stimulente sectorului privat, pentru ca acesta să contribuie la finanţarea lucrărilor de infrastructură şi vor fi simplificate procedurile pentru participarea la astfel de proiecte.