Piaţa Uniunii Europene, deschisă complet pentru vinurile moldoveneşti
După ce Rusia a decis recent să oprească importurile de băuturi alcoolice moldoveneşti, piaţa Uniunii Europene se deschide complet pentru vinurile din Republica Moldova.
Articol de Radio România, 25 Septembrie 2013, 13:37
Comisia Europeană a propus deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile moldoveneşti înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb cu Republica Moldova.
Măsura este gândită pentru a compensa dificultăţile pe care le întâmpină Republica Moldova, după ce Rusia a decis recent să oprească importurile de băuturi alcoolice moldoveneşti.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat că Uniunea Europeană trimite un dublu semnal: politic, de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, dar şi economic, pentru cei care vor dori să investească în vinurile moldoveneşti.
Comisarul Dacian Cioloş a explicat în ce condiţii se va face accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene.
"Imediat după adoptarea acestei decizii vinurile moldoveneşti vor avea acces pe piaţa europeană fără limită de cantitate şi fără taxe vamale, doar cu respectarea normelor sanitare şi de calitate din Unuinea Europeană, aceleaşi norme care se aplică şi vinurilor europene, dar din punctul ăsta de vedere pot să vă spun că până acum n-am avut probleme în Uniunea Europeană cu calitatea sau cu siguranţa alimentară a vinurilor moldovene. Ştiu că şi guvernul de la Chişinău aştepta această decizie, am avut ocazia să vorbesc cu premierul Leancă în urmă cu câteva săptămâni legat de acest subiect şi sper eu ca şi guvernul să se autosesizeze legat de această perspectivă şi să sprijine prin acţiuni de promovare prezenţa vinurilor moldoveneşti pe piaţa europeană", a spus Cioloş, citat de corespondentul RRA, Sorin Croitorescu.
Într-o primă reactie de la Chişinău, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a apreciat propunerea Comisiei Europene pe care o consideră o măsură prietenească, transmite corespondentul RRA, Mircea Dascaliuc.
El a recunoscut însă că acum totul ar depinde de Republica Moldova.
"Evident, este o decizie, o propunere foarte bună, prietenească. Noi ştiam că atunci când va fi semnat Acordul de liber-schimb acest lucru se prevedea, dar faptul că unilateral s-a decis este un gest bun. Dar acuma, să spun aşa, mingea este în terenul nostru. Cum noi ne vom organiza, cum noi ne vom promova, fiindcă să cucereşti pieţe noi nu este un lucru simplu. De aceea eu îmi pun mari speranţe în activitatea noului Oficiu Naţional al Viei şi Vinului care va fi subvenţionat de stat special pentru a se promova în pieţele noi", a spus asile Bumakov.