Pensiile, o problemă în Uniunea Europeană
Comisia Europeană propune planuri pentru pensii "adecvate şi sigure",având în vedere că pensiile exercită presiuni financiare tot mai mari asupra bugetelor naţionale.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 Februarie 2012, 15:42
"Cartea Albă" a pensiilor prezentată joi de comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, propune, printre altele, facilitarea integrării lucrătorilor în vârstă pe piaţa muncii.
Acest lucru ar urma să fie făcut prin solicitarea partenerilor sociali să adapteze în acest sens practicile la locul de muncă şi pe piaţa forţei de muncă sau utilizarea pentru integrarea vârstinicilor a banilor disponibili prin Fondul Social European.
Începând din 2013, populaţia activă a Uniunii Europene va începe deja să scadă, iar "Cartea Albă" a pensiilor are la bază inclusiv faptul că pensiile exercită presiuni financiare tot mai mari asupra bugetelor naţionale.
Documentul mai prezintă o serie de iniţiative “pentru a contribui la crearea condiţiilor adecvate pentru ca cei care pot să continue să lucreze, pentru a garanta că persoanele care se mută într-o altă ţară îşi pot păstra drepturile la pensie, pentru a ajuta oamenii să economisească mai mult şi pentru a asigura îndeplinirea promisiunilor legate de pensii şi că oamenii obţin ceea ce aşteaptă la vârsta pensionării”.
Dacă în 2008 raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) şi cetăţenii în vârstă de 65 de ani şi peste, era de patru la unu, până în 2060, acest raport va scădea de la doi la unu.
Populaţia din UE suferă "impactul îmbătrânirii"--fb1
Comisia Europeană informează că pensiile sunt în prezent principala sursă de venit pentru aproximativ un sfert din populaţia Uniunii.
Avertismentul reluat joi este că dacă Europa nu produce rezultate în ceea ce priveşte oferirea de pensii decente în prezent şi în viitor, milioane de oameni se vor confrunta cu sărăcia la bătrâneţe. În plus, Europa îmbătrâneşte pentru că oamenii trăiesc mai mult şi au mai puţini copii.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, spune că suferim deja de "impactul îmbătrânirii".
„Asigurarea unor pensii adecvate pentru viitor este posibilă dacă ne vom îndeplini angajamentele de reformă. Suferim deja impactul îmbătrânirii – generaţia baby-boom iese la pensie şi pe piaţa muncii intră mai puţini tineri. Dar nu este prea târziu să găsim soluţii la aceste probleme”, a precizat comisarul Andor.
Soluţia de rezervă: pensii private
Comisia Europeană propune dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private sau îmbunătăţirea siguranţei sistemelor suplimentare de pensii.
Statele membre sunt încurajate să promoveze prelungirea vieţii profesionale active, prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă, restrângerea accesului la pensionare anticipată şi eliminarea decalajelor în materie de pensii între bărbaţi şi femei.
Reforma pensiilor ţine în cea mai mare măsură de guvernele naţionale, Executivul European poate contribui cu legislaţie în domeniile care afectează funcţionarea pieţei interne, cu financiar pentru a ajuta lucrătorii vârstnici să rămână pe piaţa forţei de muncă sau poate coordona anumite politici.
"Cartea Albă" prezintă datele specifice fiecărui stat membru, cele mai recente reforme şi recomandările sau cerinţele din cadrul unor Memorandumuri.
În cazul României este menţionată reforma din 2010, iar numărul mare de condiţii din Memorandumul de înţelegere pentru 2009 – 2011 este redus la doar una pentru perioada 2011 – 2013.
Este vorba despre asigurarea de către România a sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii.