PE adoptă o rezoluţie privind presiunea exercitată de Rusia asupra ţărilor foste membre URSS
În documentul se atrage atenţia asupra constrângerilor alarmante ale Federaţiei Ruse asupra ţărilor foste membre ale URSS, printre care Ucraina şi Moldova, pentru a renunţa la asocierea cu Uniunea Europeană, şi asta în contextul apropiatului summit de la
Articol de Radio România, 12 Septembrie 2013, 19:30
Parlamentul European a adoptat, joi, o propunere comună de rezoluţie referitoare la presiunea exercitată de Rusia asupra statelor membre ale Parteneriatului Estic.
Parlamentul European consideră că Uniunea Europeană trebuie să-şi asume responsabilitate şi să se implice pentru a apăra acele ţări din Parteneriatul Estic care au fost expuse presiunilor deschise, alarmante şi crescânde ale Rusiei, menite să le descurajeze de la asocierea cu Uniunea Europeană şi îndeamnă Comisia şi Consiliul să prezinte măsuri concrete şi efective, de sprijinire a ţărilor partenere.
Uniunea Europeană - spune textul adoptat - îşi afirmă disponibilitatea de a asista partenerii din Parteneriatul Estic în eforturile lor de integrare, prin sprijinirea aplicării provizorii a secţiunilor relevante din acordurile de asociere sau de liber schimb, prin deblocarea împrumuturilor suspendate şi a programelor de asistenţă.
"Nu suntem la curent cu problemele de siguranţă alimentară pe care le-ar avea importurile din Moldova. De aceea, împreună cu comisarul Cioloş, responsabil cu portofoliul agriculturii, încercăm să creştem cota de exporturi a vinurilor moldoveneşti pe piaţa comună a Uniunii Europene", a spus comisarul pentru extindere, Štefan Füle, referindu-se la blocarea, de către Rusia, a importurilor moldoveneşti de vinuri.
Comisarul pentru extindere a explicat că este în interesul europenilor să lucreze cu vecinii lor din Est, pentru a construi o zonă de prosperitate şi stabilitate, care nu va afecta în niciun fel Rusia.
Füle le-a promis ajutor ţărilor din parteneriatul Estic şi a amintit cazul Republicii Moldova, spunând că europenii nu sunt la curent cu existenţa unor probleme de securitate alimentară legate de vinuri şi produsele agricole moldoveneşti, motiv invocat de Rusia când a impuis embargoul pentru importul de vinuri din Republica Moldova.
România promite Republicii Moldova sprijin
Rusia a mai impus un embargou pentru vinurile moldoveneşti şi în 2006, când Chişinăul exporta pentru piaţa rusă 70% din producţia de vinuri.
Între timp, până la impunerea noului embargou, exporturile spre Rusia au scăzut până la aproximativ 29%.
Miercuri, România a promis Republicii Moldova sprijin în acest sens, într-o convorbire telefonică avută de preşedinţii celor două ţări.
Esenţa discuţiilor a fost sintetizată de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Vlad Ţurcanu.
"Acesta este un mesaj politic pe care cei doi preşedinţi îl transmit guvernelor ţărilor pe care le reprezintă, importul de către România a vinurilor moldoveneşti şi a altor produse agricole va creşte subtanţial, ca urmare a voinţei politice exprimate astăzi, de către preşedintele României", a spus Ţurcanu.
Anul trecut, Republica Moldova a exportat în România vinuri în valoare de peste patru milioane de dolari, adică aproximativ 2% din totalul exporturilor.