Parlamentul European interzice ţigările "slim"
Noile măsuri adoptate de Parlamentul European îşi propun să facă ţigările mai puţin atractive pentru tineri.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 09 Octombrie 2013, 09:34
Parlamentul European a adoptat cu amendamente propunerile Comisiei Europene de modificare a directivei referitoare la produsele din tutun.
Sunt interzise ţigările mentolate şi ţigările "slim" cu mai puţin de 20 de ţigarete, iar ţigările electronice nu vor fi considerate medicament.
Noile măsuri îşi propun să facă ţigările mai puţin atractive pentru tineri, însă pentru a deveni lege, textul votat de deputaţii europeni va trebui în continuare negociat cu Comisia Europeană, care l-a propus, şi cu statele membre ale Uniunii, pentru a se ajunge la o variantă comună.
"Cheia acestui raport este stoparea recrutării tinerei generaţii ca următoare generaţie de fumători. Este vorba de aşa-numitele "produse alio", produse drăguţe, şic, roz şi cu floricele pe pachet, gândite să recruteze tinerele în masa fumătorilor, a precizat şi raportoarea Linda McAvan.
Piesa legislativă aprobată, marţi, de Parlamentul European îşi propune să facă mai puţin atractive ţigările pentru tânăra generaţie, studiile arătând că, de regulă, tinerii sunt cei atraşi de ţigările mentolate sau aromate prezentate în pachete suple şi în culori pastelate.
"Comisia de agricultură susţine acest raport, pentru că nu conţine măsuri care să îngreuneze cultivarea tutunului în Europa", a arătat, pe de altă parte, deputatul Csaba Sándor Tabajdi, însă majoritatea Parlamentului European a decis să nu susţină o altă propunere a Comisiei pentru sănătate, şi anume aceea de a introduce pe lista produselor medicinale ţigările electronice, produse nou intrate pe piaţă despre care informaţiile încă sunt sumare.
Clasificarea ţigărilor electronice drept produse medicinale ar fi avut drept consecinţă controlarea mai riguroasă a desfacerii acestora.
Prin varianta de text adoptată, ţigările electronice vor putea fi procurate din orice magazin şi nu doar din farmacii sau magazine de tip plafar, aşa cum ar fi dorit o serie de state membre şi Comisia pentru sănătate din Parlamentul European.
Cât priveşte ambalajul, textul prevede un alt element de noutate: 65% din suprafaţa unui pachet de ţigări va trebui, de acum, să conţină o combinaţie de text şi imagine, care să evidenţieze consecinţele fumatului asupra sănătăţii, un câştig, având în vedere că actualmente imaginile antifumat sunt opţionale în Uniunea Europeană, însă, potrivit documentului, producătorii de ţigări vor putea adăuga, în continuare, zahăr, de exemplu, în tutun.
De la publicarea acestei reglementări, ţigările mentolate vor fi interzise peste opt ani, adică în anul 2021.
Să mai spunem că, potrivit datelor Comisiei Europene, în Europa tutunul ucide o persoană la fiecare minut.