Parlamentul European dezbate Acordul comercial Transatlantic cu SUA
Eurodeputaţii vor dezbate şi vor vota în această săptămâna, în sesiune plenară la Strasbourg, recomandările Parlamentului către Comisia Europeană privind negocierile cu Statele Unite pentru Parteneriatului Transatlantic.
Articol de Cerasela Rădulescu, 08 Iunie 2015, 10:41
Tot pe agenda Parlamentului European se mai află două rezoluţii importante privind contracararea propagandei ruse şi a ameninţărilor la Marea Neagră.
Acordul comercial Transatlantic cu Statele Unite, a cărei negociere a început în 2013, ar ptea duce la crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume.
Eurodeputaţii spun că interesele UE trebuie protejate în domenii precum agricultura, licitaţiile publice, protecţia datelor, energie şi drepturile muncitorilor.
Eurodeputaţii vor vota şi două rezoluţii importante privind relaţiile cu Rusia, una dintre acestea va cere contracararea propagandei ruse, iar cealaltă va vorbi despre ameninţările la Marea Neagră, pe fondul conflictului din Ucraina.
Eurodeputaţii ar putea solicita fonduri europene pentru contracararea acestei propagande ruse, potrivit unei rezoluţii elaborate de către Gabrielius Landsbergis, de la popularii europeni.
În acelaşi timp, cealalată rezoluţie privind situaţia de securitate la Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, este redactată şi prezentată de eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu, de la social-democraţii europeni.
Este posibil ca pe agenda dezbaterii să fie inclusă şi lista celor 89 de politicieni europeni, oficiali şi lideri militari al căror acces a fost interzis pe teritoriul Rusiei.
Eurodeputaţii mai au pe ordinea de zi votul privind o rezoluţie legată de concluziile dezbaterii din sesiunea pleană din mai cu premierul Ungariei Viktor Orban şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, privind declaraţiile premierului ungar legate de pedeapsa cu moartea şi imigraţia.
Eurodeputaţii se vor mai pronunţa şi pe marginea dezvăluirilor legate de corupţia la nivel înalt din Federaţia Internaţională de Footbal.
Ei vor cere ca situaţia drepturilor omului să fie luată în considerare în deciziile privind alegerea ţărilor gazde pentru evenimentele sportive internaţionale./dursache/menescu08-06-2015 07-50