Parlamentul European ar putea deveni bicameral
Parlamentul European ar putea deveni bicameral, cu un număr mai mare de deputaţi.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 07 Iulie 2011, 15:37
Propunerea aparţine liberalului britanic Andrew Duff, care avansează un proiect de reformă, ce va fi supus, joi, votului.
O altă schimbare care s-ar putea aplica la următoarele alegeri europarlamentare din 2014 ar fi apariţia a două buletine de vot, şi anume o listă europeană şi o listă a candidaţilor naţionali.
Modificările îşi propun să atragă la vot electoratul, de obicei destul de dezinteresat de scrutinul european, dar, apare problema cheltuielilor în plus, prin creşterea cu 25 de mandate a numărului de europarlamenatri.
Potrivit propunerii liberalului britanic Andrew Duff, din 2014 alegătorii ar putea avea la dispoziţie două buletine de vot: o listă europeană şi o listă a candidaţilor naţionali.
Asta înseamnă că numărul eurodeputaţilor va fi majorat cu 25, ajungând astfel la 776. Creşterea numărului deputaţilor va antrena desigur costuri suplimentare, de nedorit într-un moment în care toate statele membre operează diminuări ale corpului administrativ - au spus o serie de deputaţi, în special cei independenţi şi eurosceptici.
Dacă propunerea legislativă va primi un vot favorabil, din 2014, Parlamentul ar urma să se separe în două camere: Camera Cetăţenilor, cu sediul la Bruxelles, şi Camera Reprezentanţilor Statelor, cu sediul la Strasbourg. Fundamentul unei astfel de reforme ar fi încurajarea participării electoratului la alegerile europene.
"Suntem pe cale să creăm în UE un regim supranaţional modern", a declarat liberalul britanic, Andrew Duff.
Însă circumscripţia suplimentară la nivelul UE reprezintă una dintre numeroasele propuneri de reformă electorale elaborate în acest raport.
Se va opera, de pildă, o devansare a calendarului alegerilor din iunie în mai, pentru a aloca mai mult timp alegerii preşedintelui Comisiei Europene, facilitând astfel participarea la vot a cetăţenilor care trăiesc în afara graniţelor UE.
Maria Damanaki, responsabila pentru politici maritime şi pescuit consideră că Uniunea Europeană ar fi avantajată dacă Parlamentul European ar deveni bicameral.
"Comisia confirmă că UE va fi avantajată, dacă un număr de membri ai Parlamentului va fi ales pe liste europene prezentate întregului electorat european", este de părere Maria Damanaki.
Reforma propusă de Andrew Duff, în fapt un prim pas către federalizarea UE, are loc la 30 de ani de la primele alegeri europene şi se bazează pe prevederile Tratatului de la Lisabona, care le permite deputaţilor europeni să opereze schimbări legate de compoziţia Parlamentului.
Unele dintre propunerile actuale presupun modificări ale Tratatului UE, care ar necesita organizarea unei conferinţe interguvernamentale şi ratificarea sa de către toate celelalte 27 de state membre.