Olanda, nemulţumită de suma pe care trebuie s-o achite bugetului UE
Olanda trebuie să achite, până la 1 decembrie, 642 de milioane de euro la bugetul Uniunii Europene, ceea ce a stârnit nemulţumirea guvernului şi parlamentului din această ţară.
Articol de Claudia Marcu, 29 Octombrie 2014, 13:39
Potrivit corespondentei RRA, la Haga, Claudia Marcu, ministrul de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, s-a arătat foarte surprins de suma extrem de mare pe care Olanda trebuie să o plătească.
"În următoarele săptămâni vom discuta cu Comisia Eurpeană, nu numai noi, dar şi alte ţări care au aceeaşi problemă. Vrem ca toate cifrele să fie făcute publice, să putem verifica dacă sunt corecte calculele şi vrem să discutăm şi despre data limită până la care trebuie plătită suma, care este foarte aproape. Sper să facem progrese până pe 7 noiembrie, când avem următorul Consiliu al miniştrilor de finanţe", a afirmat Jeroen Dijsselbloem, aseară în parlamentul olandez.
Jeroen Dijsselbloem, care este şi preşedintele Eurogrupului, a mai spus că banii vor fi plătiţi dacă, într-adevăr, calculele sunt corecte, însă politicianul de extremă dreaptă, Geert Wilders, ameninţă cu o moţiune de cenzură dacă guvernul va ceda presiunii Bruxellesului.
"În urmă cu două zile şi premierul Marii Britanii, David Cameron, anunţa că refuză să plătească diferenţa de contribuţie la bugetul Uniunii Europene, în valoarea de 2,1 miliarde de euro.
Sumele au rezultat în urma rectificării bugetului comunitar, după introducerea unei noi metodologii de calcul a produsului intern brut al statelor membre.
Astfel, nouă ţări trebuie să plătească în plus, în timp ce celelalte 19 vor primi returnări de fonduri.
România va primi înapoi de la Uniunea Europeană 31,4 milioane de euro, în contul contribuţiei sale din perioada 1995-2013.
Pentru cele care au de făcut plăţi, legea le impune statelor membre să verse contribuţia la bugetul european până la 1 decembrie, în caz contrat, Comisia Europeană fiind obligată să aplice amenzi, precizează corespondenta RRA.