O nouă tranşă de împrumut pentru Grecia
Grecia şi-a îndeplinit angajamentele asumate faţă de creditori, astfel încât a primit o nouă tranşă de împrumut de 4 miliarde de euro.
Articol de Victor Gheorghe, 27 Iulie 2013, 08:29
Grupul de lucru din zona euro a aprobat deblocarea unei tranşe de 4 miliarde de euro pentru Grecia.
Plata pentru Grecia se va face luni din Fondul european pentru stabilitate financiară şi din venitul generat de băncile naţionale, a declarat Simon O'Connor, purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi financiare, Olli Rehn.
"Grupul de lucru a avut o teleconferinţă în cursul dimineţii în care a concluzionat în baza recomandării troicii că toate acţiunile prevăzute pentru Grecia au fost încheiate cu succes şi drept rezultat, cu condiţia ca procedurile naţionale de aprobare sunt îndeplinite, ceea ce ar trebui să aibă loc până luni, poate avea loc o plată de 2,5 miliarde de euro de la Fondul european de stabilitate financiară şi 1,5 miliarde euro reprezentând venit generat de băncile centrale naţionale, restituind astfel Atenei dobânzile la datoria Greciei. Deci în total este vorba de 4 miliarde de euro", a spus Simon O'Connor.
Anunţul făcut de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi financiare este un răspuns prompt al Uniunii la faptul că Grecia a adoptat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege privind reforma Codului fiscal şi reducerea numărului de angajaţi din sectorul bugetar.
Aceasta era ultima etapă pentru ca Grecia să-şi îndeplinească angajamentele asumate fată de creditorii săi.
Proiectul a fost adoptat de majoritatea ce aparţine coaliţiei guvernamentale.
Noua lege instaurează un cod de procedură fiscală mult mai sever şi completează legea votată la 18 iulie privind reducerea sectorului bugetar.
În această lună, parlamentul elen a adoptat un text legislativ care permite între altele concedierea în orice moment a 25.000 de funcţionari publici.
Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 miliarde de euro şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro.
Reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI estimează că datoria publică a Greciei va atinge 175,6% din PIB în acest an şi va scădea la 120% din PIB până în 2021.