O nouă dinamică pentru Europa, dezbatere pe tema creşterii economice a UE
Lideri politici şi oameni de afaceri din Uniunea Europeană se reunesc în capitala germană pentru a discuta despre creşterea conomică şi importanţa susţinerii inovării.
Articol de Mihaela Mihai, 02 Martie 2015, 10:58
Dezbaterile vor dura două zile şi sunt organizate de Banca Europeană de Investiţii
"O nouă dinamică pentru Europa" este numele sub care au loc evenimentele din capitala Germaniei, Berlin.
Prima zi este dedicată unei dezbateri de politică generală, care se va concentra pe modul în care creşterea economică şi competitivitatea în Europa pot fi stimulate prin dezvoltarea de noi tehnologii.
Nume mari de pe continent şi-au anunţat prezenţa la discuţii, precum cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer.
Ziua de mâine începe cu mai multe ateliere de lucru, în care vor fi prezentate o serie de proiecte din domeniul inovării, care sunt susţinute financiar de Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii.
Prin acest fond, Uniunea Europeană îşi propune să încurajeze microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii din statele membre, prin finanţarea activităţilor de cercetare.
Tot mâine va avea loc şi o conferinţă a Băncii Europene de Investiţii, la care politicieni, oameni de afaceri şi economişti vor analiza provocările cu care se confruntă în prezent economia europeană, aflată într-o permanentă încercare de a-şi spori competitivitatea pe plan mondial.
Uniunea Europeană a plasat, de altfel, inovarea în centrul strategiei sale pe următorii ani de creştere economică şi creare de locuri de muncă.
Statele membre sunt încurajate să investească 3% din produsul intern brut în cercetare şi dezvoltare, până în 2020.
Inovarea este susţinută şi prin Programul european de cercetare Orizont 2020, cu un buget total de aproape 80 de miliarde de euro până în 2020.
Obiectivele acestui program sunt să consolideze poziţia Uniunii Europene în domeniul ştiinţific, să consolideze inovarea industrial, inclusiv prin investiţii în tehnologii cheie, acces la capital şi sprijin pentru întreprinderile mici şi să abordeze principalele provocări, cum ar fi schimbările climatice, transportul durabil, energia regenerabilă, securitatea şi siguranţa alimentară şi îmbătrânirea populaţiei.