Normele Schengen, monitorizate mai strict
Comisia Europeană propune o monitorizare mai strictă a respectării normelor Schengen în statele membre.
Articol de Cristina Ghioca, 10 Noiembrie 2010, 15:57
Comisia Europeană a adoptat o propunere care urmăreşte consolidarea mecanismului de evaluare a aplicării normelor Schengen în statele membre, pentru sporirea gradului de încredere reciprocă între actorii implicaţi, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, deşi cetăţenii europeni pot călători în spaţiul Schengen fără a fi supuşi controalelor la frontieră, există în continuare bariere în calea liberei circulaţii, întrucât normele Schengen nu sunt întotdeauna aplicate corect de statele membre.
Prin propunerea sa, Comisia doreşte să monitorizeze mai atent respectarea acestor norme, pentru o mai bună verificare a legislaţiei privind eliminarea controalelor la frontierele interne şi controale mai eficiente pe teritoriile naţionale.
Astfel, potrivit comunicatului, este necesar un mecanism specific de evaluare pentru a asigura încrederea reciprocă între statele membre, dar şi capacitatea acestora de a pune în aplicare în mod eficient toate dispoziţiile Schengen.
"Pentru ca sistemul să funcţioneze, este esenţială aplicarea eficientă a tuturor dispoziţiilor Schengen, precum şi un grad ridicat de încredere reciprocă între actorii implicaţi. Numai în cazul în care normele Schengen sunt aplicate în mod efectiv, consecvent şi transparent de către statele membre, cetăţenii europeni pot să beneficieze pe deplin de libera circulaţie", este de părere Comisarul european pentru Afaceri Interne.
Propunerea Comisiei Europene vizează toate aspectele cooperării Schengen, în special frontierele externe, politica în domeniul vizelor, cooperarea poliţienească şi Sistemul de Informaţii Schengen.
Noul mecanism îmbunătăţeşte sistemul actual de inspecţii periodice la faţa locului în statele membre şi introduce sistemul vizitelor neanunţate, care asigură aplicarea constantă a normelor Schengen.
Propunerea instituie programe de evaluare multianuale pentru inspecţiile la faţa locului şi oferă reguli clare privind măsurile care trebuie luate în urma evaluărilor.
Mecanismul revizuit reflectă schimbările intervenite în situaţia juridică în urma integrării normelor Schengen în cadrul Uniunii şi a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Propunerea Comisiei va fi analizată în comun de Parlamentul European şi Consiliul UE.