Mecanismul de alertă, supus dezbaterii Parlamentului European
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, prezintă marţi, parlamentarilor europeni raportul Mecanismului de alertă adoptat la sfârşitul anului trecut.
Articol de Sergiu Şteţ, 14 Februarie 2012, 14:51
Mecanismul de alertă adoptat la finele anului 2011 avertizează asupra vulnerabilităţii economice a unor ţări din cadrul UE.
În cazul în care alerta este confirmată de analize mai detaliate şi de evoluţia statului respectiv, Comisia Europeană va recomanda un pachet de măsuri pentru contrabalansarea dezechilibrelor.
Raportul comisarului Olli Rehn vine doar la câteva ore după ce Agenţia Moody's a anunţat scăderea ratingurilor a şase ţări europene şi trecerea într-o categorie inferioară.
Perspectiva negativă a agenţiei Moody's vizează şi alte trei ţări: Franţa, Marea Britanie şi Austria.
Până acum, şi Italia, Spania, Portugalia, Slovacia, Malta şi Slovenia au suferit reduceri de rating.
Ce înseamnă Mecanismul de alertă?
Mecanismul european de alertă se bazează pe urmărirea evoluţiei mai multor indicatori.
Printre aceştia, politicile macroeconomice ale fiecărui stat membru al UE, situaţia pieţei forţei de muncă, evoluţia preţurilor în sectorul imobiliar sau costul forţei de muncă.
În cazul în care indicatorii depăşesc anumite praguri, Comisia Europeană va solicita o analiză mai detaliată a situaţiei ţării respective.
Pe baza acesteia, Comisia propune un set de măsuri pentru reducerea efectelor negative cauzate de dezechilibrele economice constatate.
Mecanismul de alertă se adaugă supravegherii bugetare din Pactul European de Stabilitate şi Creştere care prevede un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB şi un nivel al datoriei publice de până la 60% din PIB.
CE: Actuala criză cauzată de încălcarea pactului de stabilitate
Comisia Europeană consideră că actuala criză din zona euro a fost cauzată de încălcarea repetată de cele mai multe ţări membre ale UE, a limitelor asumate în pactul de stabilitate şi creştere.
Chiar dacă limitele impuse de pact au fost respectate în momentul trecerii la moneda euro, ulterior acestea au fost încălcate de cele mai multe state membre.
Statele membre nu au putut fi obligate să respecte pactul pentru că documentul nu prevede sancţiuni în cazul în care clauzele sale nu sunt respectate, potrivit redactorului RRA.