Măsuri pentru întărirea guvernanţei economice a Europei
Miniştrii europeni ai finanţelor şi economiei au finalizat pachetul pentru întărirea guvernanţei economice şi au semnat acordul contractelor derivate, negociate bilateral.
Articol de Luminiţa Apostol, 05 Octombrie 2011, 11:39
La reuniunea miniştrilor economiei şi finanţelor care a avut loc, marţi, la Bruxelles, miniştrii europeni de finanţe au reuşit să finalizeze două înţelegeri importante pentru o Europă aflată încă sub spectrul crizei economice şi financiare.
În primul rând, a fost aprobat oficial pachetul de şase măsuri legislative pentru întărirea guvernanţei economice, considerat de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, un nou început pentru o mai bună guvernanţă şi disciplină economică în Europa.
Cel de-al doilea acord a fost unul politic, pentru aşa-numitele produse financiare derivate, majoritatea statelor membre fiind favorabile propunerii, mai precis, 26 de state membre, Marea Britanie fiind singura ţară care s-a opus dar în cele din urmă a fost şi ea convinsă.
După dezbateri prelungite, propunerea a fost votată în unanimitate şi astfel este dată mână liberă preşedinţiei poloneze pentru a negocia propunerea cu Parlamentul European, în speranţa că acesta o va aproba în primă lectură.
Comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier, s-a arătat mulţumit de depăşirea acestei etape importante pentru reglementarea pieţelor financiare, cu atât mai mult cu cât se apropie reuniunea G20 ce va fi găzduită de Franţa.
Pentru a avea întreaga dimensiune a acordului semnat marţi, comisarul Barnier a explicat importanţa contractelor derivate, negociate bilateral.
"Folosirea acestor contracte a crescut exponenţial în ultimii 10 ani. În decembrie 2009, această piaţă a contractelor derivate negociate bilateral între două companii reprezenta în lume 615 mii de miliarde de dolari, într-o opacitate generală, pentru că nu există obligativitatea transparenţei acestor tranzacţii bilaterale", a explicat comisarul Michel Barnier.
El a mai spus că acesta a fost şi motivul pentru care statele europene şi cele din G20 au dorit să facă din stabilirea unor reguli pentru produsele derivate piesa de rezistenţă a reglementării pieţelor financiare.
"Nu trebuie să uităm că falimentul băncii Lehman Brothers în septembrie 2008 s-a produs din cauza disfuncţionalităţilor de pe piaţa produselor derivate", a atras Michel Barnier.
Miniştrii de finanţe belgian şi francez au dat asigurări că vor susţine din fondurile publice banca belgiano-franceză Dexia, salvată în 2008 şi care acum este din nou în pragul falimentului.
Comisarul Michel Barnier a spus că cel mai important lucru pentru Dexia este coordonarea care există între guvernele francez şi cel belgian.
Între timp, acţiunile la bursă ale băncii Dexia au scăzut astăzi sub un euro, iar guvernul belgian se întruneşte în reuniune de criză pentru a analiza situaţia.