Marea Britanie contestă legislaţia europeană
Marea Britanie intenţionează să conteste în instanţă legislaţia europeană care le dă dreptul rezidenţilor din ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene să primească ajutoare sociale.
Articol de Dan Vasiliu, 03 Decembrie 2011, 09:29
Autorităţile de la Londra consideră că este inacceptabil ca persoane care nu pot dovedi că lucrează şi plătesc taxe în Marea Britanie să aibă acces la aceste fonduri.
În prezent, Uniunea Europeană are încheiate o serie de acorduri de reciprocitate cu ţări precum Norvegia, Islanda sau Liechtenstein, care sunt incluse în zona economică europeană.
Practic, cetăţenii acestor state beneficiază de drepturi similare cu cei din Uniunea Europeană, fără ca ţările lor să fi aderat la această structură, iar aceste drepturi includ primirea de ajutoare sociale, lucru cu care Marea Britanie nu este de acord.
"Este inacceptabil ca cetăţenii altor state să primească ajutoare fără să fi lucrat sau să fi plătit taxe în această ţară", a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Chris Grayling.
El a precizat că Marea Britanie ar putea plăti aşa-zişilor turişti sociali circa două miliarde de lire dacă ar fi obligate să respecte legislaţia.
Autorităţile britanice se tem, însă, că suma ar putea fi mult mai mare dacă Uniunea Europeană va încheia noi acorduri de reciprocitate şi cu state din nordul Africii, precum Tunisia, Maroc sau Algeria.
În prezent, toţi cetăţenii cu drept de rezidenţă în Marea Britanie pot beneficia, printre altele, de alocaţii pentru copii, de un nivel minim garantat al pensiei şi de ajutoare pentru şomaj, informează corespondentul Radio România.