Mai mult de jumătate dintre europeni nu-şi cunosc drepturile
Doar 43 la sută dintre oameni cunosc sensul termenului cetăţean al Uniunii Europene, se arată într-o statistică publicată la cererea Comisiei Europene,în 2010.
Articol de Arina Petrovici, 05 Ianuarie 2012, 11:52
Din acest motiv, Comisia Europeană a decis ca de la 1 ianuarie să adopte noi măsuri menite să acorde un rol mai important cetăţenilor în elaborarea politicilor europene.
Astfel s-a decis extinderea, începând de la 1 ianuarie, a perioadei de timp acordată consultărilor publice şi a introdus un serviciu de alertă privind iniţiativele legislative.
Aşadar, cetăţenii, întreprinderile şi organizaţiile nonguvernamentale vor avea la dispoziţie cel puţin 12 săptămâni pentru a formula observaţii cu privire la proiectele de noi politici şi acte legislative, comparativ cu perioada utilizată anterior, de opt săptămâni.
Comisia susţine că acest lucru va facilita implicarea cetăţenilor europeni în elaborarea politicilor Uniunii Europene dintr-un stadiu incipient al acestora.
Totodată, executivul de la Bruxelles a introdus un serviciu de alertă pentru iniţiativele în curs de pregătire.
Organizaţiile trebuie doar să se înscrie în nou creatul registru de transparenţă, disponibil pe site-ul Comisiei Europene.
Astfel, ele se pot abona la acest seriviciu de alertă pentru a obţine informaţii cu privire la foile de parcurs ale iniţiativelor noi din domeniile care îi interesează, cu aproximativ un an înainte de adoptarea acestora.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso consideră că pentru a rezolva problemele pe care le au cetăţenii cel mai important lucru este ca aceştia să fie ascultaţi.
"Pentru a avea garanţia că politicile noastre dau rezultate este esenţial să-i ascultăm pe cei care vor fi afectaţi de ele, iar prin prelungirea perioadei dedicată consultărilor, vocile cetăţenilor, întreprinderilor şi organizaţiilor vor căpăta o mai mare greutate, ajutând la modelarea politicilor în beneficiul tuturor" a susţinut acesta.
Comisia speră că prin prelungirea perioadei de consultare şi prin intermediul noului serviciu de alertă va beneficia de o participare sporită în cadrul consultărilor, în special din partea acelor grupuri care până în prezent au fost slab reprezentate, iar printr-o reglementare inteligentă Comisia are ca obiectiv implicarea cetăţenilor şi a întreprinderilor în procesul legislativ pentru a se asigura că ţine