Lituania a preluat Preşedinţia Uniunii Europene. Află care sunt priorităţile
Lituania succede Irlanda la Preşedinţia Uniunii Europene şi şi-a anunţat drept priorităţi pentru următoarele 6 luni aplicarea măsurilor de revenire la creştere economică şi disciplină fiscală.
Articol de Carmen Valică, 01 Iulie 2013, 15:21
Evoluţii în privinţa uniunii bancare şi a combaterii evaziunii fiscale sunt printre priorităţile Lituaniei care a preluat luni Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.
Reprezentantul permanent al Lituaniei la Uniunea Europeană, Raimundas KAROBLIS, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că următoarele 6 luni vor reprezenta o perioadă complexă din punct de vedere al numărului şi importanţei dosarelor aflate în lucru.
Statul baltic, aderat la spaţiul european în 2004, va prezida Consiliul UE cu cel mai redus buget din istorie, numai 62 milioane de euro, în comparaţie cu Polonia, care a beneficiat în 2011 de 115 milioane de euro.
În privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, el a precizat că este aşteptat un nou raport pe această temă elaborat de Comisia Europeană.
Raimundas KAROBLIS nu a menţionat aderarea celor două state la spaţiul de liberă circulaţie printre priorităţile Preşedinţiei Lituaniei, dar, răspunzând unei întrebări pe această temă, a spus că dosarul rămâne pe agenda mandatului lituanian mai ales din perspectiva Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne din luna decembrie.
Până atunci, Comisia va prezenta un raport general pe tema Schengen şi unul specific pentru România şi Bulgaria.
"Aşteptăm, desigur, evoluţii pozitive, dar vom vedea. Da, nu e un dosar uşor. E dificil pentru că e necesară unanimitatea, iar unele state membre au avut şi credem că încă au o serie de îngrijorări. Noi vom încerca să ne facem partea, dar depinde şi de România şi Bulgaria să lucreze cu aceste ţări şi cu întregul Consiliu şi să demonstreze că au făcut progrese reale", a spus Raimundas KAROBLIS.
Reprezentantul Lituaniei a menţionat şi importanţa care va fi acordată în perioada următoare pregătirii alegerilor de anul viitor pentru Parlamentul European, dar şi parteneriatului estic.
Summitul acestui parteneriat, programat pentru noiembrie la Vilnius, are pe agendă acordurile de asociere cu Ucraina, Moldova, Georgia şi Armenia.