Liderii europeni caută soluţii pentru stabilizarea zonei euro
Liderii europeni încearcă să ajungă, luni, la un punct comun în ce priveşte tratatul pentru stabilitate în Uniunea Europeană.
Articol de Luminiţa Apostol, 30 Ianuarie 2012, 18:57
Liderii europeni discută despre de aşa-numita regulă de aur care obligă guvernele la un echilibru al conturilor lor publice şi asupra căreia statele membre ale Uniunii au opinii diferite.
O altă provocare la Consiliul European informal rămâne situaţia din Grecia, dar şi găsirea unor modalităţi de creştere economică şi de creare de locuri de muncă.
Pactul fiscal a fost prezentat încă de la lansarea ideii, la summitul din decembrie, drept instrumentul menit să arate hotărârea Europei de a menţine o disciplină bugetară strictă. În ultima lună însă, tot mai dese au fost vocile care insistă că echilibrul fiscal trebuie însoţit de măsuri rapide şi concrete de creştere economică.
Estimările de creştere pentru 2012 nu au făcut decât să devină tot mai pesimiste, iar pieţele financiare nu ignoră deciziile succesive ale agenţiilor de rating de a scădea calificativele ţărilor din zona euro.
Liderii europeni ar urma să cadă de acord la reuniunea de luni asupra mai multor posibile soluţii de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii şi de reducere a şomajului în rândul tinerilor.
Mesajul la finalul reuniunii ar urma să fie disciplină şi consolidare fiscală, plus creştere şi reforme structurale.
Discuţiile au loc pe fondul grevei generale, care se desfăşoară luni, în Belgia, doar unul din evenimentele care arată nemulţumirea cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate, iar preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu a ezitat să evoce nemulţumirile în discursul de deschidere a summitului.
Herman Van Rompuy: Trebuie să reducem datoria publică şi să stabilizăm zona euro
"Temele de discuţie de azi abordează tocmai aceste îngrijorări ale cetăţenilor: mai multe locuri de muncă, mai bune, în special pentru tineri, creştere economică. În ultimii doi ani, am făcut eforturi serioase să depăşim criza, dar mai sunt multe de făcut. Trebuie să reducem datoria publică şi să stabilizăm zona euro, în paralel cu măsuri de creştere economică şi creere de locuri de muncă", a declarat Herman Van Rompuy.
Dacă în privinţa nevoii generale de creştere economică, liderii europeni sunt în acord total, nu la fel stau lucrurile în legătură cu viitorul pact fiscal.
Ţările care nu fac parte din zona euro doresc să fie prezente la summiturile euro. S-ar evita astfel divizarea Europei, un risc menţionat înaintea consiliului de preşedintele Parlamentului European.
Apoi, Grecia nu a reuşit să avanseze semnificativ în negocierile cu creditorii săi privaţi, iar din Germania a fost lansată ideea unui control european asupra politicilor bugetare ale Atenei.
Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a afirmat că dacă e vorba despre reguli stricte valabile pentru toată lumea, se poate discuta.
O provedere specială pentru Grecia nu poate fi acceptabilă.
De altfel, cancelarul Angela Merkel a temperat discuţia, spunând că subiectul trebuie să fie felul în care Europa poate ajuta Grecia.