Libertatea de mişcare în UE "nu poate fi interzisă"
În cadrul unui dialog online cu cetăţenii din Uniunea Europeană, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a reafirmat că libertatea de mişcare este un principiu european fundamental şi nu poate fi interzisă.
Articol de Sorin Croitorescu, 17 Ianuarie 2014, 10:06
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar european al Uniunii Europene pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, a participat, joi seară, la o dezbatere online cu cetăţenii europeni.
Transmisia făcută pe youtube este considerată de comisarul european o oportunitate pentru o veritabilă dezbatere europeană.
Dezbaterea a fost precedată de un interviu în direct pentru Euronews, postul care a şi moderat, de altfel, dialogul vicepreşedintei Comisiei Europene cu cetăţenii.
În interviul pentru Euronews, Viviane Reding a reafirmat că libertatea de mişcare este un drept fundamental şi s-a referit şi la dezbaterea din Parlamentul European, unde marea majoritate a eurodeputaţilor a subliniat acest lucru, dar şi faptul că libertatea de circulaţie nu trebuie folosită pentru a obţine beneficii sociale ilegale.
Tema a revenit şi în dezbaterea cu cetăţenii, unde doamna Reding a precizat din nou, foarte clar, că toţi cetăţenii europeni au aceleaşi drepturi, dar şi obligaţii.
"Libertatea de mişcare este unul dintre cele mai importante şi preţioase drepturi ale cetăţenilor europeni şi nu este subiect de negociere. Cetăţenii europeni au însă şi obligaţii, libertatea de mişcare poate fi folosită dacă vrei să lucrezi, sau să studiezi, sau să mergi în vacanţă în altă ţară, dar nu pentru a căpăta ilegal avantaje sociale, dar să opreşti libera circulaţie este împotriva legilor europene, iar Comisia Europeană nu va permite acest lucru şi nici Parlamentul European", a spus oficialul european.
Doamna Reding a folosit chiar un cuvânt foarte plastic, a spus că statele membre îi pot expulza pe cei care trişează, când pretind ajutoare sociale în mai multe ţări, şi a spus că trişatul nu este un drept european.
Dar covârşitoarea majoritate a celor care pleacă în alte ţări, merg acolo să lucreze şi activitatea lor este chiar în beneficiul ţării gazdă, a specificat Viviane Reding.
Un alt subiect al dezbaterii a fost situaţia populaţiei romă, estimată de doamna Reding la 10-12 milioane de persoane în Europa.
Aici, Viviane Reding a reamintit că li s-a cerut tuturor statelor membre să elaboreze şi să aplice strategii naţionale de integrare a romilor şi a precizat că, în acest an, va avea loc şi un summit consacrat integrării acestei populaţii, pentru că cea mai mare parte a ei este afectată de sărăcie.
Problema nu se poate rezolva în săptămâni sau luni, spunea doamna Reding, dar trebuie investit în educaţie, pentru ca viitoarea generaţie de romi să aibă mai multe şanse de a scăpa de sărăcia extremă.
Dezbaterea s-a întrerupt de câteva ori din motive tehnice, dar a durat mai bine de o oră şi a fost a 42-a acţiune de acest fel a comisarilor europeni, în ideea enunţată, tot de doamna Reding, de a explica tuturor ce înseamnă Uniunea Europeană şi ce pot face instituţiile sale pentru cetăţenii.