Leonard Orban : România ar trebui să înveţe din experienţa legată de fondurile europene
Consilierul prezidenţial, Leonard Orban, fost negociator şef cu Uniunea Europeană, a declarat, luni, că la patru ani după aderarea României, experienţa în privinţa absorbţiei fondurilor europene nu este pozitivă.
Articol de Petruţa Obrejan, 19 Octombrie 2010, 11:59
Leonard Orban a declarat, luni, în cadrul Bucharest Business Forum, că România trebuie să înveţe din experienţa legată de fondurilor de pre-aderare, cât şi a celor de aderare atunci când se discută despre Strategia Dunării, dar trebuie să se orienteze şi pe proiecte cu adevărat importante.
El a precizat că, la patru ani după aderare, experienţa în acest sens nu este pozitivă.
Leonard Orban a afirmat că nu au fost probleme în legătură cu absorbţia fondurilor, ci cu alte aspecte legate de utilizarea banilor europeni.
În opinia sa, trebuie făcută o prioritizare a proiectelor şi o limitare la un anumit număr de proiecte, care pot fi realizate, adăugând totodată că este ilogic ca la fiecare schimbare de optică să intervină o nouă ierarhizare şi o reprioritizare a proiectelor
"Romania ar trebui sa invete din experienta gestionarii atat a fondurilor de preaderare cât şi a fondurilor de aderare. După patru ani trăgând linie putem spune ca experienţa nu este pozitiva", a spus Leonard Orban.
Sunt o serie întreagă de dificultăţi asupra cărora va trebui să se găsească răspuns, sunt multe elemente care vor trebui sa fie corectate plecand de la cadrul institutional de gestionare a fondurilor comunitare şi până la implicarea mediului de afaceri in acest proces. a mai spus Leonard Orban.
Proiectul Strategiei UE privind Dunărea a fost realizat pe modelul Strategiei europene pentru Marea Baltică, adoptată în luna octombrie a anului trecut.
Potrivit documentului, regiunea Dunării include opt state membre UE (Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, România şi Bulgaria) şi şase ţări din afara Uniunii (Serbia, Croaţia, Bosnia, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).
Obiectivele strategiei vor fi creşterea coeziunii şi intensificarea cooperării în transporturi, turism, agricultură, pescuit, energie, ecologie, dezvoltare economică şi socială, dar şi stimularea cooperării între administraţiile regionale şi locale din ţările riverane.
Comisia Europeană (CE) a anunţat că îşi va prezenta concluziile asupra acestei strategii în luna decembrie, aşa cum au solicitat Consiliul şi Parlamentul European. Strategia urmează să fie lansată oficial în mandatul preşedinţiei ungare a Consiliului UE, în prima jumătate a anului viitor.