La Bruxelles, discuţii pe tema cheltuirii banilor comunitari
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European se întruneşte astăzi, la Bruxelles, pentru prima dată în acest an.
Articol de Alex Olaru, 08 Ianuarie 2015, 16:16
Majoritatea temelor care vor fi abordate privesc descărcarea de gestiune pentru anul 2013, adică încheierea unui buget sau a unui ciclu bugetar.
Va fi analizat felul în care s-au cheltuit banii în diferite oficii, birouri şi agenţii comunitare şi dacă nu se constată nereguli, respectiv dacă bugetul a fost corect cheltuit, instituţiile în cauză vor fi eliberate de responsanbilitate.
Este programată şi o discuţie în comun cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea descărcării de gestiune pentru bugetul general din 2013.
Reuniunea de astăzi are în agendă şi un vot asupra evaluării raportului privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene al cărui raportor este eurodeputatul român Monica Macovei.
Se urmăreşte combaterea fraudei, inclusiv în ceea ce priveşte cheltuielile şi veniturile din fonduri europene.
Va avea loc şi un schimb de opinii referitor la ancheta Ombudsmanului european, echivalentul Avocatului Poporului din sistemul judiciar românesc, cu privire la programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste.
În trecut, Europol a interzis orice acces la documentul negociat în domeniu cu SUA.
Ombudsmanul european s-a adresat astfel legislativului comunitar, care trebuie să decidă dacă este acceptabil sau nu ca una cord încheiat cu un guvern din afara Uniunii să fie secretizat la un asemenea nivel. de altfel, Parlamentul European şi-a fixat termen până în primăvară pentru evaluarea progresului negocierilor cu SUA.
Comisiile de specialitate ale legislativului comunitar se reunesc de cel puţin două ori pe lună şi pregătesc inclusiv agenda sesiunilor plenare. În 2015 legislativul comunitar s-ar putea confrunta, pe lângă provocările deja existente, cu eventuale consecinţe ale alegerilor din Grecia, despre care presa germană a relatat că ar putea părăsi zona euro.
Nu în ultimul rând, Parlamentul European va trebui să răspundă curentului eurosceptic, dar şi islamofob, deja alimentat în state precum Suedia şi Germania şi agravat odată cu atacul terorist de ieri de la Paris.