Italia preia preşedinţia UE. "Europa are o figură plictisită"
Priorităţile Italiei, care a preluat preşedinţia rotativă a UE, sunt creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Articol de Cerasela Rădulescu, 03 Iulie 2014, 10:00
Italia a preluat, de la 1 iulie, preşedinţia rotativă a UE şi anunţă obiective ambiţioase.
Premierul Matteo Renzi declara astăzi, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, că doreşte să continue la nivel european programul politic vizând creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Italia a preluat preşedinţia de la Grecia, iar premierul Matteo Renzi a făcut o trimitere simbolică la istoria acestor două ţări, care au stat la baza civilizaţiei europene, două state care au trecut prin criză economică, dar care reprezintă în continuare pentru Europa punctul de plecare - Parthenonul şi Colosseumul -, spunea Renzi, amintind că Europa trebuie să se întoarcă la valorile sale iniţiale.
Dacă Europa şi-ar face un selfie, care ar fi poza pe care am vedea-o?, se întreba retoric, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premierul Matteo Renzi.
El crede că fotografia ar arăta o Europă cu o figură plictisită.
Renzi consideră că marea provocare pentru bătrânul continent este să regăsească sufletul Europei, sensul profund al noţiunii de a fi împreună.
"Vorbim despre o generaţie nouă, despre o Italie care îşi pune mândria şi disponibilitatea în slujba găsirii unor soluţii, în slujba acestei generaţii noi. Reprezint, aici, o ţară fondatoare a UE, care a jucat un rol foarte important în crearea instituţiilor, în trecut, şi suntem foarte mândrii de această poziţie", a spus Matteo Renzi, care a înaintat un document oficialilor europeni privind priorităţile preşedinţiei italiene.
Discursul său a fost aplaudat îndelung şi a fost ascultat cu interes, având de multe ori nuanţe critice la adresa modului în care a fost condusă UE în timp de criză.
Renzi s-a referit şi la Pactul de stabilitate şi creştere, Italia dorind ca acesta să încurajeze investiţiile publice, afirmând că Roma va respecta regulile, mai ales pe cea de a păstra deficitul bugetar în limita de 3% din PIB.
Obiectivele Italiei
Stimularea creşterii economice şi combaterea şomajului ar fi posibile prin implementarea unor măsuri, cum ar fi: realizarea proiectului pieţei interne, inclusiv o piaţă comună a serviciilor, accelerarea negocierilor pentru acordurile de comerţ liber, spre exemplu cu SUA sau Canada, şi simplificarea regulilor şi reducerea poverii birocratice.
Totodată, Italia doreşte implementarea agendei digitale sau stimularea economiei reale, prin finanţări de la Banca Europeană de Investiţii, combinate cu instrumente avute la dispoziţie prin bugetul UE.
Un alt subiect care preocupă preşedinţia italiană, direct interesată, este politica privind migraţia, întrucât o estimare arată că aproximativ 600.000 de emigranţi ar putea încerca să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa în această vară, italienii dorind ca povara primirii acestora să fie împărţită echitabil între statele UE.
Răspunzând discursului lui Matteo Renzi, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a spus că Italia a reuşit să depăşească criza economică doar prin efortul comunitar.
"Dle prim-ministru, aţi vorbit în mod elocvent despre trecerea preşedinţiei de la Grecia la Italia şi, de fapt, aceste două ţări au fost împreună şi în istoria recentă. Acum doi ani şi ceva mulţi vorbeau despre ieşirea Greciei din zona euro. Îmi amintesc bine că în noiembrie 2011 dorea chiar să pună Italia sub tutela absolută a Fondului