Integrarea romilor, prioritate a UE
La iniţiativa eurodeputatei Lívia Járóka, privind strategia pentru integrarea romilor, Şcoala de Studii Politice şi Economice din Londra realizează un studiu referitor la situaţia romilor pe teritoriul Uniunii Europene.Foto:Agerpres
Articol de Claudia Marcu, 27 Octombrie 2010, 14:13
Şcoala de Studii Politice şi Economice din Londra se preocupă de măsurile care ar putea fi luate pentru integrarea romilor.
Rezultatele preliminare ale acestui studiu au fost prezentate marţi, Comisiei pentru Justiţie şi Libertăţi Civice, din cadrul Parlamentului European.
Studiul acoperă 12 ţări - şase din vechile state membre şi alte şase din rândul celor noi, inclusiv România.
Rezultatele preliminare indică faptul că există diferenţe mari între comunităţile rome de pe teritoriul Uniunii şi că o strategie uniformă nu este posibilă şi nici de dorit. Se scoate în evidenţă faptul că educaţia şi angajarea în muncă sunt două dintre cele mai importante politici, atunci când vorbim de îmbunătăţirea situaţiei romilor, dar şi sănătatea.
Studiul identifică nenumărate iniţiative la nivel european, însă fără rezultate notabile din cauze unei implementări precare şi a lipsei monitorizării şi evaluării. Se recomandă o mai bună coordonare la nivelul instituţiilor europene, dar şi la nivelul celor naţionale. "O astfel de coordonare ar putea fi făcută de un organism special, cum ar fi o agenţie sau o comisie", a menţionat reprezentanta Şcolii de Ştiinţe Politice şi Economice, de la Londra, Roberta Benini.
"Problema este, de fapt, în a identifica acea strategie care să cuprindă totul într-un mod coerent", a adăugat Roberta Benini.
Membrii Comisiei de Justiţie şi Libertăţi Civice din Parlamentul European au cerut, pe de o parte, ca studiul de faţă să cuprindă o analiză completă a instrumentelor legale, existente la nivel comunitar, care pot fi folosite de viitoarea strategie europeană pentru integrarea romilor,iar pe de altă parte, aspecte ca discriminarea, respectarea drepturilor omului, expulzarea, să se regăsească în studiul final, programat să apară pe 15 noiembrie.
Rezultatele finale vor fi prinse în raportul eurodeputatei Lívia Járóka în Parlamentul European.
"Acest document de lucru, care este acum în faţa noastră, pledează pentru o strategie a romilor cu o bază legală. Trebuie să facem Europa să înţeleagă că numai o strategie cu valoare legală poate să funcţioneze", a subliniat Lívia Járkóka, raportoarea Parlamentului European privind strategia pentru integrarea romilor.
"Şi, tot pentru ca strategia să funcţioneze, este necesar ca romii să fie implicaţi în elaborarea strategiei", observaţie făcută atât de realizatorii studiului, cât şi de majoritatea eurodeputaţilor.
Propunerea Comisiei va fi prezentată în luna aprilie, anul viitor, strategia urmând să fie adoptată în luna iunie, sub preşedinţia ungară a Uniunii Europene, informează corespondentul RRA.