Independenţa Kosovo, pe agenda Bruxelles-ului
Miniştrii europeni de externe analizează chestiunea independenţei Kosovo, dar şi adoptarea unor sancţiuni împotriva Iranului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Iulie 2010, 11:40
La Bruxelles, va avea loc o reuniune a miniştrilor de externe ai ţãrilor membre ale Uniunii Europene.
Pe agenda discuţiilor, se aflã situaţia din Kosovo, provincie a cãrei declaraţie de independenţã a fost consideratã legalã, de Curtea Internaţionalã de Justiţie, şi adoptarea unor sancţiuni împotriva Iranului.
Trei zile dupã avizul consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie, în chestiunea independenţei statului Kosovo, miniştrii europeni de externe vor analiza situaţia, însã nu sunt aşteptate concluzii scrise, la finalul reuniunii.
Europenii aşteaptã sã vadã cum va fi receptatã oferta Uniunii, de mediator al dialogului dintre Belgrad şi Pristina.
Cât priveşte poziţia celor cinci state membre, care nu au recunoscut Kosovo, surse din anturajul înaltului reprezentant pentru politicã externã, Catherine Ashton, au explicat cã declaraţia fãcutã joi, de doamna Ashton, a primit girul tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii.
Un alt subiect, care capteazã în mod special atenţia, este cel referitor la sancţiunile ce vor fi impuse Iranului, pentru a determina Teheranul sã reia negocierile asupra programului sãu nuclear.
Un diplomat european a apreciat cã acest set de sancţiuni ale europenilor este fãrã precedent, pânã acum, faţã de Iran sau oricare altã ţarã, şi va afecta atât firme iraniene, cât şi europene, iar aprobarea sancţiunilor, luni, este un rãspuns la cererea liderilor europeni, la summitul din urmã cu o lunã.
Sancţiunile vizeazã mai ales sectorul energetic al Iranului şi urmeazã sã fie interzise noi investiţii, asistenţã tehnicã sau transferul de tehnologie pentru rafinarea şi lichefierea gazului.
Vor fi impuse sancţiuni în domeniul transporturilor, pentru sectorul bancar şi al asigurãrilor, şi va fi extinsã lista responsabililor iranieni, cãrora le va fi interzisã acordarea de vize pentru Uniunea Europeanã.
Tot luni , miniştrii europeni de externe vor aproba, în mod oficial, înfiinţarea Serviciului European de Acţiune Externã şi începerea negocierilor de aderare cu Islanda.