Grecia se confruntă cu criza refugiaţilor
Autorităţile de la Atena au decis să trimită mai multe forţe de ordine pe insula Kos, una dintre destinaţiile turistice cele mai apreciate, acum inundată de refugiaţi.
Articol de Costin Grigore, 13 August 2015, 07:54
Situaţia rămâne tensionată după confuntările dintre forţele de ordinei imigranţi. Între timp, CE le-a solicitat statelor membre să primească încă 16.000 de refugiaţi aflaţi acum în Grecia.
Migranţii ajung pe insulele greceşti din apropierea Turciei în mici bărci pneumatice, unde sunt îngrămădiţi de traficanţii de persoane.
Ar putea ajunge şi pe plute improvizate pentru că între coasat turcă şi Kos nu sunt mulţi kilometri.
În ultimele luni, au venit cu miile pe această insulă turistică, ce nu dispune de infrastructură pentru primirea refugiaţilor aşa că mulţi stau în parcurile din principalul oraş şi împart străzile cu turiştii.
Încercarea autorităţilor de a-i aduce pe stadion a degenerat în confruntări violente. Poliţia, depăşită numeric, a folosit gaze lacrimogene.
Majoritatea refugiaţilor fug de ruinele din Siria şi au dat ultimii bani contrabandiştilor pentru un viitor nesigur în Europa, dar în scurt timp văd că situaţia este mai rea decât se aşteptau.
Nimeni nu îi întâmpină cu bucurie, dar cu toate acestea continuă să sosească.
50.000 au venit numai în iulie, mai mult decât în tot anul trecut, arată datele Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor, FRONTEX.
După ce a pus urgent la dispoziţia Greciei sute de milioane de euro, CE a făcut un nou apel către statele membre să accepre redistribuirea numărului de refugiaţi, a spus la Bruxelles o purtătoare de cuvânt.
"Prima parte, de aproximativ 30 de milioane de euro din totalul de 474 de milioane ar trebui să poată să fie eliberaă rapid, dar, bineînţeles, doar banii nu pot rezolva această criză. Aşa că am propus un sistem de redistribuirea de refugiaţi din Grecia în alte state membre".
Problema migranţilor tinde să devină cea mai mare criză căreia trebuie să îî facă faţă UE, după cea economică.