Grecia preia preşedinţia Uniunii Europene
Preşedinţia elenă a UE este lansată oficial, miercuri, printr-o reuniune la Atena, a comisarilor europeni.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Ianuarie 2014, 11:29
Grecia consideră asumarea Preşedinţiei UE drept o bună ocazie pentru a-şi recâştiga prestigiul, după criza economică şi financiară prin care a trecut şi care a afectat şi zona euro.
Grecia va deveni o ţară normală, ca oricare alta - a dat asigurări premierul elen, Antonis Samaras, în mesajul său de salut, promiţând că 2014 va aduce o creştere economică uşoară, de 0,6%, după şase ani de recesiune.
Următoarele şase luni vor fi o etapă importantă pentru Grecia, care iese dintr-o criză suportată de popor prin sacrificii dificile, dar şi pentru Uniune, în ansamblul său - a spus, la rândul său, ministrul grec de externe, Evangelos Venizelos.
Atena rămâne, însă, şi în cele şase luni de preşedinţie a Forului comunitar, sub tutela creditorilor internaţionali: UE, FMI şi Banca Centrală Europeană, care supervizează implementarea măsurilor de austeritate necesare pentru redresarea economiei.
Grecia îi succede Lituaniei la Preşedinţia Uniunii şi va preda ştafeta Italiei, la 1 iulie.
Obiectivele Greciei
Atena şi-a fixat o foaie de parcurs ambiţioasă, la şefia Forului comunitar:
►creştere economică,
►reducerea şomajului,
►implementarea Uniunii bancare,
►imigraţie şi politica maritimă.
Premierul elen, Antonis Samaras, va merge, săptămâna viitoare, la Strasbourg, pe 16 ianuarie, pentru a prezenta, în faţa Parlamentului European, priorităţile Preşedinţiei Greciei.
14 reuniuni ministeriale europene sunt prevăzute în această perioadă, în capitala elenă.
Preşedinţia UE sau, mai precis, a Consiliului UE, revine, prin rotaţie, tuturor celor 28 de state membre, fiecare dispunând de o perioadă de şase luni.
Preşedinţia conduce reuniunile la toate nivelurile, propune orientări şi elaborează compromisurile necesare adoptării deciziilor de către Consiliu.
O singură formaţiune a Consiliului nu este prezidată de preşedinţia semestrială: este vorba de Consiliul pentru Afaceri Externe care, o dată cu intrarea în vigoare a Tratatului de Lisabona, este prezidat de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.
Din decembrie 2009, funcţia este ocupată de doamna Catherine Ashton.