Grecia, "călcâiul lui Ahile" în UE
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, recunoaşte că este posibil ca Grecia să iasă din zona EURO,, în cazul în care stânga radicală din Grecia ar pune în cauză politica de austeritate bugetară în această ţară.
Articol de Pavel Ionescu, 05 Ianuarie 2015, 09:08
Cu toate acestea, Germania este încrezătoare că Grecia îşi va respecta angajamentele asumate în cadrul Planului de salvare european, a declarat recent un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin.
Presa internaţională preia informaţiile publicate de "Der Spiegel" care o citează pe Angela Merkel, cancelarul federal, admiţând posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro, în cazul în care stânga radicală din Grecia ar pune în cauză politica de austeritate bugetară în această ţară.
Potrivit vicecancelarului Sigmar Gabriel, Germania nu ar avea un plan de rezervă care să ia în calcul ieşirea Greciei din zona euro, asta, în condiţiile în care la Atena se fac pregătiri pentru alegeri anticipate.
Corespondentul RRA, Monica Chihaia, citează datele unor sondaje de opinie, care susţin că Grecia trebuie să facă tot posibilul să rămână în zona euro.
După eşecul înregistrat şi în ultimul tur al scrutinului prezidenţial din 29 decembrie, care a declanşat alegerile anticipate, primul sondaj de opinie din acest an, publicat la începutul anului 2015, este privit cu un plus de interes, arată corespondentul RRA.
Informaţiile confirmă evoluţiile din ultimul an, subliniind în acelaşi timp câteva contradicţii care evidenţiază încă o dată complexitatea situaţiei politice actuale, în contextul economic extrem de dificil şi social tot mai vulnerabil.
Potrivit sondajului, stânga radicală continuă să se afle pe primul loc în ceea ce priveşte intenţiile de vot ale electoratului, cu 3,1%, într-o uşoară scădere.
Concret, Syriza înregistrează 30,4%, secondată de Noua Democraţie, cu 27,3%.
Celelalte patru formaţiuni, care ar urma să fie reprezentate în noua formulă parlamentară, nu reuşesc, potrivit aceluiaşi sondaj, să depăşească 5% din sufragii.
Urmează umăr la umăr, cu 4,8%, respectiv 4,7% Partidul Comunist şi Potami, apărut pe scena politică în preajma alegerilor europarlamentare din mai 2014, s-ar putea spune ca partid al nemulţumiţilor.
La limită, cu numai o jumătate de unitate procentuală peste pragul electoral de 3%, în noul parlament şi partidul de extremă-dreapta Zorile Aurii, la egalitate cu socialiştii din PASOK, la cea mai scăzută cotă din istoria formaţiunii.
Surprinzător, în ceea ce priveşte lideri politici, premierul Antonis Samaras se află pe primul loc, cu un avans de 7,6% în faţa lui Alexis Tsipras, în favoarea căruia s-au exprimat 33,4%.
De asemenea, posibilitatea ca acesta din urmă să devină premier este privită cu reţinere de 41% din electorat, în timp ce 38,1% dintre respondenţi consideră că liderul Syriza reprezintă unica speranţă.
Majoritatea participanţilor la sondaj declară că rămânerea în zona euro trebuie asigurată cu orice preţ.
Referitor la relaţia pe care Alexis Tsipras ar urma să o cultive cu Uniunea Europeană, 36,1% dintre respondenţi apreciază că nu vor exista schimbări majore.
29,3% consideră că se va intra inevitabil în coliziune, dar rezultatul pentru ţară va fi unul mai bun, în timp ce 27,5% estimează că o situaţie conflictuală va avea consecinţe pe termen lung, grave şi chiar periculoase.