Germania, îngrijorată de "migraţia sărăciei"
Cancelarul german Angela Merkel a convenit cu liderul partenerului de guvernare social-democrat să formeze un comitet pentru a se ocupa de dezbaterea aprinsă din coaliţia de guvernare asupra aşa-numitei migraţii a sărăciei.
Articol de Radio România, 04 Ianuarie 2014, 10:33
Potrivit purtătorului de cuvânt al cancelarului, tensiunile dintre social-democraţi şi cealaltă formaţiune la guvernare, Uniunea Creştin-Socială, au crescut după deschiderea totală a pieţei muncii pentru români şi bulgari, la 1 ianuarie.
În timp ce social-democraţii susţine că dreptul la muncă şi cel la liberă circulaţie sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene, aliatul bavarez al doamnei Merkel, Uniunea Creştin-Socială, face propuneri tot mai insistente pentru înăsprirea legilor de protecţie socială.
Ei avertizează asupra unui val de imigranţi ai sărăciei şi cer chiar expulzări şi interdicţii de călătorie.
Creştin-socialii din coaliţia la putere de la Berlin au cerut îngreunarea accesului la serviciile sociale pentru români şi bulgari, o dată cu eliminarea obligativităţii unui permis de muncă.
Însă ministrul german de externe, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, atrăgea atenţia că cei care pun sub semnul întrebării libertatea de circulaţie a forţei de muncă dăunează Europei şi Germaniei.
În Germania, temerile privind un prezumtiv turism al românilor şi bulgarilor pentru ajutoare sociale după întâi ianuarie 2014 s-au făcut auzite mai ales în ultimele luni.
Experţii şi administraţia afirmă însă că efectele liberalizării nu vor fi de amploare.
Ministerul federal al muncii arată într-un document emis ca răspuns la o interpelare parlamentară că nu se aşteaptă la un impact semnificativ pe piaţa muncii după întâi ianuarie.
Potrivit celor mai recente date publicate de presa germană, migraţia netă din Bulgaria şi România s-a păstrat în 2013 la nivelul anului anterior, adică la aproximativ 70.000 de persoane.
În total, în Germania trăiesc acum aproape 370.000 de bulgari şi români. 7,4% dintre ei sunt şomeri, iar 10% primesc ajutoare sociale.
Încă de anul trecut, federaţia oraşelor germane a cerut totuşi ajutorul statului federal, fiindcă unele municipalităţi - de exemplu Duisburg, Hamburg, Koln sau Berlin - se confruntă cu un aflux crescut de români şi bulgari.
Administraţiile locale invocă o presiune crescută asupra bugetelor locale din care sunt finanţate prestaţiile sociale.
Justiţia germană nu a clarificat până acum în ce măsură românii şi bulgarii au dreptul să acceseze asistenţa socială.
În Germania, cea mai mare economie a Europei, este deficit de mână de lucru calificată, dar sistemul ei de securitate socială relativ generos suscită temeri legate de aşa-numitul turism pentru beneficii sociale.