Franţa vrea măsuri suplimentare pentru Spaţiul Schengen
Franţa susţine că securitatea spaţiului european unic ar trebui regândită, în condiţiile potenţialului val de refugiaţi din zona arabă confruntată cu tensiuni.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 23 Februarie 2011, 14:24
Consilierul în politică externă al preşedintelui Nicolas Sarkozy a declarat corespondentului Radio România, la Paris că tema Schengen va fi discutată şi în timpul apropiatei vizite a ministrului român Teodor Baconschi.
El a precizat însă, că nu mai este o problemă exclusiv bilaterală, din moment ce mai multe state europene cer României să-şi rezolve problemele cu corupţia pentru a putea fi admisă în Spaţiul Schengen.
Una din problemele care preocupă la ora actuală, priveşte viitorul Spaţiului Schengen - declara, miercuri dimineaţă, consilierul diplomatic al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Jean-David Levitte.
"În contextul în care ne confruntăm cu un fenomen migraţionist masiv, aşa cum este în prezent cazul Italiei, care are de rezolvat chestiunea imigranţilor sosiţi din Tunisia şi poate mâine, cine ştie?, din Libia, UE nu este suficient echipată pentru a-i face faţă. Şi Italia şi Grecia cer o repartiţie mai echitabilă a poverii, adică vor ca Europa să le ajute pentru a rezolva aceste probleme ale fluxurilor migratoare. Ieri, mica insulă a Maltei a anunţat că se confruntă cu acelaşi tip de situaţie. Prin urmare, este nevoie de o dezbatere între toţi cei 27 de membri ai UE, pentru a vedea cum putem să întărim mecanismele de care dispunem la ora actuală. Să reflectăm asupra mijloacelor de a face faţă acestor probleme în cadrul procesului Schengen, este un adevărat dosar major, a declarat Jean-David Levitte.
În acest context, în opinia consilierului diplomatic de la Palatul Elysee, România şi Bulgaria trebuie să facă dovada că sunt pe deplin pregătite să adere la Spaţiul Schengen.
"Ministrul român de externe va vizita Parisul pe 7 martie şi va fi primit cum se cuvine ca prieten. Franţa a fost avocatul hotărât al aderării României şi Bulgariei la UE şi NATO, ceea ce nu înseamnă că, din când în când, nu ne confruntăm cu probleme, or în prezent este vorba de Spaţiul Schengen. Aderarea celor două trebuie să fie însoţită de garanţii că frontiera externă a Uniunii va fi păsită cu eficacitate. Discuţia pe Spaţiul Schengen nu trebuie bilaterializată: în afară de Franţa şi alte ţări, precum Germania, Olanda sau Finlanda, manifestăndu-şi aceleaşi preocupări" a subliniat Jean-David Levitte, citat de corespondentul RRA.