Franţa continuă ofensiva militară în Mali
Forţele militare franceze şi-au început înaintarea către nordul statului Mali şi au început luptele la sol împotriva islamiştilor înarmaţi, iar Statul Major a anunţat suplimentarea dispozitivului terestru.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 18 Ianuarie 2013, 10:20
Susţinută de Uniunea Europeană, de SUA, dar şi de statele din Africa de Vest, Franţa îşi continuă decisă acţiunile militare pentru lichidarea forţelor islamiste, care continuă să opună rezistenţă în nordul statului Mali.
Numărul militarilor francezi este în creştere şi în scurt timp lor li se vor alătura 900 de nigerieni din trupele puse la dispoziţie de statele vest africane.
După ce forţele militare franceze şi-au început înaintarea către nordul statului Mali şi au început luptele la sol împotriva islamiştilor înarmaţ, Statul Major a anunţat suplimentarea dispozitivului terestru.
În prezent, în Mali sunt 1400 de militari francezi, cu 600 mai mulţi decât cu o zi în urmă.
Numărul total pe care Parisul îl preconizează pentru următoarele zile este de 2.500.
Informaţiile sunt totuşi parţiale în măsura în care armata franceză nu a precizat numărul avioanelor sau elicopterelor trimise în regiune.
Se ştie în schimb, că în capitala Bamako a fost amplasată o unitate chirurgicală cu o capacitate de zece intervenţii pe zi.
Totodată, pentru securizarea capitalei maliene au fost trimise, via Coasta de Fildeş, zeci de blindate uşoare.
Pentru moment, armata franceză este singură, sau apropae singură în lupta împotriva islamiştilor din nordul ţării.
Ea este secondată doar de soldaţii malieni slab echipaţi.
Circa 3.000 de militari ai unei forţe vest-africane de intervenţie sunt aşteptaţi la Bamako până pe 26 ianuarie.
Ei vor forma aşa numita MISMA, misiunea internaţională de sprijin pentru Mali al cărei scop va fi să recucerească nordul malian din mâinile islamiştilor, dar şi să poarte negocieri politice cu grupările rebele care se vor dezice de terorism.
Primul contingent de 900 de nigerieni era aşteptat joi.
Ciadul a promis şi el că va trimite un regiment de infanterie şi două batalioane de sprijin.
O dimensiune internaţională a fost dată crizei maliene şi în urma luării masive de ostatici de naţionalităţi diferite, inclusiv franceză, într-un complex de exploatare a gazelor naturale din Algeria vecină cu Mali.
Atacul a fost revendicat de islamişti apropiaţi de gruparea Al Qaeda care au cerut oprirea agresiunii din Mali.
Evenimentul nu face decât să întărească odată în plus avertismentul Ministerului francez de Externe potrivit căruia niciun loc în întreaga regiune a Sahelului nu mai este sigur.
Niciun grup şi nicio persoană nu mai pot garanta securitatea francezilor aflaţi în zonă. Libertatea şi chiar viaţa lor sunt în mod direct puse în pericol.
De aceea, diplomaţia de la Paris a invitat la prudenţă şi vigilenţă.