Europa, preocupată de reducerea emisiilor de carbon
La Roma începe, astăzi, a şaptea Conferinţă a planului strategic european pentru tehnologiile din energie.
Articol de Victor Gheorghe, 10 Decembrie 2014, 11:55
Conferinţa este organizată de Agenţia Europeană pentru Energie, sub auspiciile preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene.
Planul strategic european pentru tehnologiile din energie, numit pe scurt planul SET, îşi propune să dezvolte şi să concentreze eforturile în domeniul cercetării şi inovării, consolidând poziţia de lider a Europei în dezvoltarea de tehnologii energetice pentru reducerea emisiilor de carbon.
Trecerea către o Europă cu emisii scăzute de carbon, cu energie sigură la preţuri accesibile, cu atingerea obiectivelor energetice 2020 şi 2030, necesită o transformare profundă a întregului sistem energetic, de la sursă la consumator.
Conferinţa va fi o ocazie unică pentru ca toate părţile interesate - experţi, companii energetice, universităţi, institute de cercetare şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi naţionale - să menţină un dialog amplu cu provire la noile evoluţii din domeniu.
Ideea e de a redacta o foaie de parcurs pentru acţiuni comune care să răspundă eficient provocărilor viitoare.
Lansat în 2008, planul SET propune câteva obiective: pe termen scurt reducerea costurilor producerii de energie nepoluantă şi îmbunătăţirea performanţei tehnologiilor existente, precum şi încurajarea companiilor să pună în aplicare aceste tehnologii.
Măsurile în acest sens ar trebui să implice folosirea biocombustibililor şi captarea, transportul şi stocarea carbonului.
Pe termen lung, Comisia îşi propune dezvoltarea de noi generaţii de tehnologii şi va lansa treptat noi iniţiative industriale europene, care vizează energia eoliană, solară, bioenergia, fisiunea nucleară durabila.
Acestea vor lua forma unor parteneriate public-privat sau a unor programe comune între statele membre ale Uniunii. În plus, se doreşte crearea unei alianţe europene de cercetare în domeniul energetic, care să coordoneze eforturile centrelor de cercetare şi a universităţilor.
Creşterea resurselor atât financiare, cât şi umane, este o altă problemă abordată în acest plan.
Instrumentele de finanţare sunt cuprinse în cel de-al şaptelea program cadru de cercetare al comunităţilor europene, în "Programul energiei inteligente Europa" al Băncii Europene pentru Investiţii, precum şi în strategiile guvernamentale ale statelor membre.