Edinburgh găzduieşte Summitul internaţional al Culturii
Miniştrii culturii din întreaga lume s-au reunit alături de artişti, gânditori şi alţi actori din domeniul culturii, luni, la Edinburgh, cu prilejul primei ediţii a Summitului internaţional al Culturii.
Articol de Arina Petrovici, 14 August 2012, 13:10
Comisarul european pentru educaţie, cultură, multingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, a moderat o dezbatere legată de rolul culturii şi al artelor, în consolidarea dialogului internaţional între culturi şi naţiuni şi a subliniat importanţa noului program de finanţare "Europa creatoare", în valoare de 1,8 miliarde de euro şi propus de Comisia Europeană pentru a sprijini cultura şi creativiatea.
"Cu bugetul crescut pe care îl propunem, zeci de mii de profesionişti din domeniul audio-vizualului şi al culturii vor putea să-şi de adevărata măsură pe o piaţă unică, precum şi să cucerească un public nou, atât în Europa, cât şi în afara ei. Fără acest sprijin ar fi foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, ca aceşti oameni să cucerească noi teritorii", a spus Androulla Vassiliou.
Acest nou program, "Europa creatoare", a fost propus de către Comisia Europeană, în noiembrie anul trecuit şi se află, actualmente, în dezbaterea Consiliulului European şi a Parlamentului.
El a luat fiinţă ca urmare a conştientizării faptului că Europa trebuie să investească mai mult în cultură şi creaţie, deoarece ele contribuie la creştere economică, la înfiinţarea de noi locuri de muncă, la inovare şi coeziune socială.
"Europa creatoare" urmăreşte să conserve şi să promoveze diversitatea culturală şi lingvistică şi să încurajeze competitivitatea.
Programul îşi propune să aloce mai multe fonduri artiştilor şi profesioniştilor în domeniul culturii pentru
►dezvoltarea abilităţilor şi pentru a lucra în afara graniţelor;
►sprijinirea activităţilor culturale transnaţionale în interiorul şi în exteriorul Uniunii Europene;
►susţinerea necesităţilor specifice domeniului audio-vizual;
►înlesnirea accesului la finanţări private prin intermediul unor garanţii care ar putea genera împrumuturi de peste un miliard de euro.
Summitul, care se încheie marţi, se concentrează pe dezbaterea a trei teme importante: rolul artelor şi al culturii în aprofundarea înţelegerii relaţiilor dintre culturi şi naţiuni; susţinerea ajutorului public şi privat pentru cultură; şi abilităţi de viitor pentru industriile creatoare şi rolul tehnologiei.