Edilii UE cer punerea în practică a măsurilor de creştere economică
Preşedinţii Comisiei Europene şi al Consiliului European au anunţat că există măsuri de consolidare fiscală şi de creştere a disciplinii bugetare pentu statele membre UE.
Articol de Carmen Valică, 29 Februarie 2012, 15:44
Preşedintele Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi cel al Consiliului European, José Manuel Barroso, atenţioneză că au fost puse la punct măsuri de creştere sănătoasă a fiscalităţii şi a disciplinii bugetare şi că ele trebuie doar să fie puse în practică.
Ei au dorit să se ia în vedere acest mesaj înaintea întâlnirii liderilor europeni, care începe, joi, la Bruxelles.
Potrivit corespondentului Radio România, în scrisoarea de invitaţie la summit, Herman Van Rompuy le spune liderilor europeni că provocarea actuală e implementarea măsurilor.
El menţionează o altă scrisoare, cea trimisă statelor membre, luni, de preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, în care acesta le reaminteşte planurile concrete ale Comisiei şi le cere să treacă la fapte.
José Manuel Barroso menţionează, de exemplu, măsurile care ar reduce cu 40 de miliarde de euro costurile cauzate de birocraţie întreprinderilor mici: "Aceste măsuri nu au fost încă adoptate".
Mesajul preşedintelui Barroso a fost transmis, luni, şi în Parlamentul European, în faţa aleşilor europeni, dar şi a celor naţionali din comisiile economice şi bugetare.
Barrosso salută reformele dar consideră că ritmul este prea lent
"Deşi recunosc şi aplaud eforturile majore care se fac în întreaga Uniune şi salut reformele îndrăzneţe în desfăşurare în unele ţări, mă îngrijorează progresul prea lent în anumite domenii. Da, s-au luat măsuri semnificative pentru consolidare fiscală, dar reformele care pot încuraja creşterea au rămas în urmă", a spus José Manuel Barroso. --fb2
Preşedintele Consiliului European a explicat că se referă la reforma fiscală, reforma pensiilor, piaţa liberă şi deschiderea sectoarelor precum serviciile sau cel de retail.
"Situaţia diferă de la o ţară la alta. Analizând fiecare caz în parte, ştiu că aceste reforme sunt dificile, însă ele sunt absolut necesare", a mai adăugat Barroso.
Barnier: statele membre nu şi-au adaptat încă legislaţia
Tot luni, la Parlamentul European, comisarul Michel Barnier a arătat că, dacă piaţa unică ar fi funcţionat cum trebuie, ar fi putut duce la creşterea economică de trei, patru procente, dar statele membre nu şi-au adaptat încă suficient legislaţia în acest domeniu, iar cele zece proiecte înaintate deja de comisie pentru îmbunătăţirea funcţionării ei aşteaptă aprobarea finală.
Pe termen scurt, la reuniunea informală a liderilor europeni de luna trecută, Comisia a prezentat o serie de măsuri de reducere a şomajului în rândul tinerilor şi a trimis, apoi, în cele opt ţări în care acesta e extrem de ridicat, echipe de specialişti, pentru a identifica soluţia, alături de guvernele naţionale.
Comisia a mai cerut ca până în aprilie, ţările membre să formuleze planuri privind locurile de muncă pentru tineri, în cadrul programelor naţionale de reformă, a prezentat varianta redirecţionării fondurilor structurale pentru proiecte care pot crea locuri de muncă sau a pledat pentru decizii care pot mbunătăţi accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii.
În luna mai, Comisia va formula noi recomandări specifice fiecărei ţări, în iunie va adopta decizii privind aceste recomandări.
Între timp, estimarea de creştere economică pentru UE este, în acest an, zero - stagnar, iar pentru zona euro, estimarea e de -0,3%.