E oficial! Ţările cu deficite bugetare mari riscă sancţiuni
Miniştri europeni de finanţe au cãzut de acord cu impunerea de sancţiuni financiare progresive ţãrilor care nu vor reuşi sã îşi consolideze bugetul, ca mãsurã de prevenire a unei posibile crize de genul celei din Grecia.
Articol de Luminiţa Apostol, 13 Iulie 2010, 12:37
Cei 27 au luat decizia la reuniunea de luni a Grupului de lucru pentru guvernanţa economicã, iar marţi se întâlnesc la reuniunea lunarã.
Responsabilii europeni ai finanţelor confirmã intenţia de a-şi coordona mai bine politicile economice şi supravegherea bugetarã, iar sistemul de sancţiuni de care s-a vorbit în ultimul timp prinde contur odatã cu declaraţia fãcutã într-un comunicat de preşedintele Herman von Rompuy, potrivit cãruia sancţiunile financiare şi nefinanciare pentru o ţarã cu un deficit bugetar prea mare vor fi extinse, inclusiv la bugetul comunitar.
Miniştri au fost de acord cu propunerea venitã de la Comisia Europeanã de a suspenda într-o primã fazã subvenţiile pentru agriculturã şi pescuit şi ajutoarele pentru dezvoltare regionalã atunci când o ţarã nu face progrese în consolidarea propriului buget.
Plãţile de la bugetul european pot fi pierdute definitiv dacã se dovedeşte cã respectiva ţarã nu face nimic pentru a-şi redresa bugetul.
Mãsurile se referã la toate cele 27 de ţãri membre ale Uniunii şi nu numai la statele zonei euro.
Miniştrii au fost de acord şi cu prezentarea mai întâi la Bruxelles a planurilor bugetare ale fiecãrui stat membru înainte de a fi adoptate de parlamentele naţionale, mãsuri care urmeazã sã fie aprobate oficial, marţi, la reuniunea Consiliului Economiei şi Finanţelor, urmând sã intre în vigoare din ianuarie anul viitor.