Discreţie totală privind "salvarea monedei euro"
Statele comunitare din zona euro au început o serie de discuţii-maraton care ar trebui să ducă la salvarea monedei unice europene, odată cu restabilirea încrederii investitorilor în soliditatea acestui proiect, slăbit în ultima vreme din cauza crizei.
Articol de Luminiţa Apostol, 22 Octombrie 2011, 11:18
Discuţiile preliminare, care vor fi urmate de un summit la nivel înalt duminică, au loc pe fundalul neînţelegerilor dintre Franţa şi Germania în chestiunea celor mai potrivite metode de a trece peste criză.
Potrivit corespondentului Radio România informaţiile de ultimă oră sunt extrem de puţine.
Este o discreţie totală în jurul acestei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro.
Mai mult, şeful Euro Grup, Jean Claude Junker, şi-a anulat conferinţa de presă finală, prevăzută ca de obicei, toate acestea pentru că se doreşte păstrarea discreţiei şi probabil, aşa cum îmi spunea un diplomat european, este de dorit să nu fie alertate pieţele financiare cu informaţii parţiale sau cu informaţii despre documente care nu vor fi încă aprobate.
Miniştrii, în principiu, deschid această serie de reuniuni, acest maraton euro, reuniuni care vor continua şi sâmbătă, la nivel ministerial şi duminică, şefii de stat şi de guvern, dar cel mai probabil vom mai avea un summit euro, miercurea viitoare, la cererea Franţei şi a Germaniei.
În principiu, miniştrii de finanţe din zona euro ar trebui să aprobe, vineri, o nouă tranşă de opt miliarde pentru Grecia.
Însă divergenţele apar atunci când este vorba de al doilea plan de ajutorare a acestei ţări, aşa cum fusese el conturat la summitul din 21 iulie.
Franţa şi Germania au păreri divergente despre participarea sectorului privat la acest plan, care ar urma să aibă o valoare de 109 miliarde de euro de la Uniune şi de la FMI.
De asemenea, Franţa şi Germania au păreri divergente când vine vorba de întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară.
Şi, nu în ultimul rând, o altă chestiune foarte importantă la care sunt înregistrate divergenţe este recapitalizarea băncilor europene.
Preşedintele Sarkozy şi cancelarul Merkel spuneau, vineri seară, într-un comunicat comun că au ajuns la un acord complet: "un acord complet pentru a găsi un răspuns global şi ambiţios la criză".
Cei doi lideri se vor mai întâlni şi sâmbătă seară, înaintea summitului de duminică, însă, aşa cum au cerut chiar în acel comunicat, va mai exista un alt summit euro, cel mai probabil miercurea viitoare, unde să fie aprobate documentele ce vor fi discutate duminică.
Jean Claude Junker, şeful Eurogroup, declara cu regret la sosirea la reuniunea miniştrilor de finanţe că impactul exterior al divergenţelor dintre europeni este dezastruos şi că imaginea pe care o trimite Europa lumii nu face onoare europenilor, arătând că leadership-ul - aşa cum s-a exprimat el - nu funcţionează prea bine.