Din 2013, Uniunea Europeană va avea o nouă politică agricolă comuă
Comisia Europeană a adoptat, miercuri, noua politică agricolă comună, valabilă după anul 2013.
Articol de Carmen Valică, 12 Octombrie 2011, 15:50
Politica agricolă comună reprezintă baza accesului la fondurile europene pentru fermieri şi pentru dezvoltarea rurală.
Într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentului Radio România la Bruxelles, Carmen Valică, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a menţionat printre avantajele pe care le vor avea şi fermierii români: creşterea plăţilor directe şi sprijinul financiar pentru tineri sau pentru cei care şi-au cedat terenul pentru comasare.
"Sprijinirea în organizarea producătorilor prin toate mijloacele - financiare, juridice, bugetare ş.a.m.d. E un element esenţial pentru agricultura din România organizarea producătorilor. Apoi, măsuri care să stimuleze comasarea terenurilor agricole, comasarea parcelelor, iar mie se pare un element esenţial pentru că, oricât de mult s-ar menţine fermele mici, procesul de concentrare funciară în ferme care să fie viabile economic cred că va continua şi va fi un element esenţial al performanţei în agricultură. În această direcţie, România va putea fi sprijinită şi de viitoarea politică agricolă comună printr-o serie de măsuri", a explicat Dacian Cioloş.
De asemenea, vor fi sprijinite organizaţiile de agricultori şi cercetarea, va exista posibilitatea infiinţării unor fonduri ale fermierilor sau a acordării unor fonduri importante pentru practici agricole benefice pentru mediu.