Diferenţe mari între statele europene privind gestionarea deşeurilor
Un nou raport despre modul în care statele membre îşi gestionează deşeurile municipale evidenţiază diferenţe surprinzătoare la nivelul UE.
Articol de Arina Petrovici, 10 August 2012, 11:06
Un raport UE clasifică cele 27 de state membre în funcţie de 18 criterii, cu ajutorul unor steguleţe verzi, portocalii şi roşii în domenii precum: volumul total de deşeuri reciclate, costul eliminării deşeurilor, dar şi încălcări ale legislaţiei europene.
Steguleţele verzi indică eficienţă în gestionarea situaţiei, în timp ce cele roşii, faptul că mai este de lucru.
Vezi raportul original aici.
Tabloul rezultat face parte dintr-un studiu în desfăşurare, care va ajuta statele comunitare să-şi îmbunătăţească performanţele în domeniu.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, subliniază că multe state membre continuă să depoziteze la gropile de gunoi cantităţi uriaşe de deşeuri municipale, cea mai nepotrivită opţiune, în pofida existenţei unor alternative mai bune şi a disponibilităţii fondurilor structurale necesare pentru a finanţa opţiuni mai avantajoase.
Astfel, observă comisarul, se îngroape resurse valoroase, se pierd beneficii economice potenţiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deşeurilor, iar oamenii şi mediul au de suferit.
Statele cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România şi Slovacia.
Deficienţe în gestionarea deşeurilor
Deficienţele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deşeurilor, lipsa stimulentelor pentru evitarea depozitării deşeurilor la gropile de gunoi, precum şi o structură inadecvată de gestionarea a deşeurilor.
Atunci când depozitarea la gropile de gunoi este o practică obişnuită, refolisrea şi reciclarea sunt evident subexploatate.
În schimb, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia dispun de sisteme complexe de colectare a deşeurilor şi depozitează la gropile de gunoi sub 5% din ceea ce produc.
Aceste ţări deţin sistem de reciclare bine dezvoltate, cu capacitate suficientă de tratare a deşeurilor şi au performanţe bune în privinţa celor biodegradabile.
În general, ele combină cu succes în politicile lor de gestionare a deşeurilor instrumente juridice, administrative şi economice.
Un studiu recent elaborat pentru Comisia Europeană estimează că punerea integrală în aplicare a legislaţiei Uniunii privind deşeurile ar putea genera economii de 72 de miliarde de euro pe an, ar putea creşte cifra anuală de afaceri a UE în sectorul gestionării şi reciclării deşeurilor cu 42 de miliarde de euro şi ar putea crea peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020.