"Descoperiţi România", dezbatere privind promovarea turismului românesc în Belgia
România are nevoie de mai multă promovare, este concluzia unei dezbaterii despre turismul românesc, organizată în Belgia.
Articol de Sorin Croitorescu, 09 Februarie 2014, 08:22
Promovarea turismului românesc în Belgia a fost tema unei dezbateri organizate sâmbătă seara, de Ambasada României, la Târgul Internaţional de Vacanţă de la Bruxelles.
Concluzia discuţiilor a fost că avem nevoie de mai multă promovare, întrucât prea puţini belgieni cunosc România.
"Descoperiţi România" a fost tema generică a dezbaterii la care au participat reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi asociaţiilor de promovare a turismului.
Mănăstările din Bucovina, bisericile de lemn din Maramureş, cetăţile din Transilvania, Delta sau Defileul Dunării îi atrag pe turişti, iar pe cei belgieni, cel puţin, îi fac să-şi dorească să-şi revină, spunea ambasadorul Ştefan Tinca.
"Este o constatare personală, nu am întâlnit un belgian care să fi venit întratât de nemulţumit din ţară încât să nu mai vrea să se întoarcă sau să-şi exprime nemulţumirea în public sau în privat. Şi, într-adevăr, e o bază bună la orice strategie de promovare a turismului pe piaţa locală", i-a declarat Ştefan Tinca coresponentului RRA la Bruxelles, Sorin Croitorescu.
La Bruxelles nu există un oficiu naţional de turism, de activitatea din Bruxelles ocupându-se cel de la Paris, ceea ce nu ne avantajează, spune directoarea acestuia, Mihaela Miheţ.
Unul din genurile de turism de care sunt atraşi belgienii este cel rural, care îi poate aduce în contact direct cu oamenii simpli.
"Scopul nostru este să facem cât mai cunoscut în exterior poporul român, care este extraordinar şi cultura română. Nu este uşor pentru că în turismul european există anumite standarde. La micul dejun de pildă trebuie să fie pe masă un pacheţel de unt, dar noi ştim că în satele româneşti se mănâncă brânză de oi proaspătă, iar la prânz un pui crescut în curte, de exemplu. Este unul din tipurile de elemente ale culturii româneşti pe care vrem să le păstrăm. Este o altă abordare, prin care se poate transmite în Belgia, de la om la om, o altă imagine a României", a declarat Claude Erfelan de la organizaţia "Villages Roumains".