Corupţia din administraţia publică românească, în vizorul Comisiei Europene
Corupţia în administraţia publică a crescut din octombrie 2009 până în prezent, reiese din Raportul naţional asupra corupţiei, dat publicităţii, miercuri, de organizaţia Transparency International.
Articol de Claudia Marcu, 26 Mai 2011, 10:06
Printre cauze se numără criza economică, dar şi politizarea structurilor administrative centrale şi locale în sectorul public, a declarat directorul organizaţiei, Victor Alistar.
În raport se mai precizează că alocarea resurselor publice este deficitară, iar măsurile şi campaniile anticorupţie sunt ineficiente.
Şi Comisia Europeană a atras atenţia că, până la raportul pe justiţie din luna iulie, România trebuie să consolideze lupta anticorupţie şi să crească ritmul de judecare a cazurilor de corpuţie de la nivel înalt.
Raportul din 2010 a marcat o relativă redinamizare a reformei, însă cu un angajament politic redus. Tonul s-a schimbat puţin în raportul interimar din luna februarie, unde se menţiona faptul că România a răspuns constructiv la ultimele recomandări ale Comisiei Europene.
Până la următoarea evaluare, din luna iulie, România ar trebui să se focalizeze pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, pe măsurile pentru creşterea ritmului de judecare a proceselor care au ca obiect cazuri de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie în general, se mai specifică în raportul interimar.
Multe state membre urmăresc progresele României în lupta împotriva corupţiei, raportul fiind folosit în repetate rănduri ca armă politică atât în discuţiile despre utilizarea fondurilor europene, cât şi în cele despre aderarea la Spaţiul Schengen, transmite corespondentul RRA.