Controale temporare la graniţele statelor membre UE
Potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, s-ar putea reintroduce temporar controale la graniţa unui stat membru, pentru ameliorarea guvernanţei Schengen.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 07 Iulie 2011, 13:25
Uniunea Europeană pregăteşte, la propunerea câtorva state membre, introducerea unui aşa-numit mecanism de ameliorare a guvernanţei Schengen.
Acesta ar urma să includă o clauză de salvgardare în baza căreia să se poată reintroduce temporar şi în situaţii excepţionale controalele la graniţa unui stat membru.
Propunerea Comisiei Europene va fi prezentată consiliului în luna septembrie, iar Parlamentul European va vota o rezoluţie referitoare la această propunere de introducere a noului mecanism.
Şeful executivului european, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat "îngrijorarea serioasă" faţă de posibila încălcare a tratatului european de către Danemarca, prin reintroducerea controalelor la graniţele sale.
"Vom analiza în detaliu noile măsuri luate de autorităţile daneze. Libertatea de mişcare a bunurilor, persoanelor şi serviciilor este o piesă centrală a Constituţiei Europene şi este garantată de tratatele pe care toate statele membre le-au ratificat", a spus Barroso.
Oricum, socialiştii, liberalii şi verzii nu văd cu ochi buni cererea consiliului de a introduce un aşa-numit mecanism de ameliorare a guvernanţei Schengen care să includă şi o clauză de salvgardare în baza căreia statele membre să poată reintroduce controlalele la graniţă. Aceştia nu vor accepta o modificare a Schengen în detrimentul libertăţii de mişcare, însă popularii au explicat că mecanismul nu face altceva decât să susţină libertatea de mişcare şi chiar să compenseze statele membre afectate de reintroducerea controalelor la graniţă.
"Reintroducrea controalelor trebuie să se aplice în ultimă instanţă şi numai în cazul în care, chiar şi după acordarea sprijinului, statul membru nu este în măsură să remedieze deficienţa în şase luni", susţine Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului Popular European.
Potrivit comisarului pentru administraţie şi relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, clauza de salvgardare ar putea fi invocată doar în situaţii excepţionale, foarte clar definite, temporar, într-o zonă limitată şi cu respectarea acquis-ului Schengen.