Consultare publică lansată de Comisia Europeană
Consultarea pleacă de la ideea că, deşi legislaţia UE acoperă mai multe domenii legate de accesul la justiţie, există încă o anumită incertitudine juridică.
Articol de Mihaela Mihai, 17 Iulie 2013, 09:54
Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a accesului la justiţie în domeniul mediului.
Este important ca cetăţenii şi ONG-urile să aibă posibilitatea să joace un rol activ în apărarea mediului, a spus comisarul european pentru mediu, Janes Potocnic, anunţând consultarea publică.
În 2003, a existat o propunere în acest domeniu a Parlamentului şi a Consiliului European.
Iniţiativa prevedea ca statele membre să asigure că membrii publicului, persoane fizice sau juridice, asociaţii sau grupuri, pot iniţia proceduri administrative sau judiciare de recurs împotriva actelor sau a omisiunilor persoanelor private care încalcă legislaţia în domeniul mediului.
Nu au existat însă la acea vreme progrese în discuţiile dintre Parlament şi Consiliu.
Consultarea, lansată acum de Comisie, pleacă de la ideea că, deşi legislaţia UE acoperă mai multe domenii legate de accesul la justiţie, există încă o anumită incertitudine juridică.
Consultarea îşi propune să adune opinii cu privire la paşii ce trebuie urmaţi pentru completarea sau clarificarea legislaţiei existente.
Consultarea acoperă trei domenii largi: percepţia cu privire la importanţa asigurării accesului efectiv şi eficient la justiţie pentru protecţia mediului înconjurător în statele membre, opţiuni pentru asigurarea accesului la justiţie şi elementele prin care o acţiune la nivelul uniunii este posibilă.
Consultarea este deschisă până pe 23 septembrie, după care Comisia Europeană va analiza rezultatele şi va decide viitoare măsuri.
Accesul la justiţie în probleme de mediu este obligaţie internaţională care decurge dintr-o convenţie a ONU ratificată de UE în 2005.
Convenţia pleacă de la ideea că o mai mare sensibilizare şi implicare a cetăţenilor în problemele de mediu vor duce la o mai bună protecţie a mediului.
Obiectivul convenţiei este de a contribui la protecţia dreptului fiecărei persoane de a trăi într-un mediu adecvat pentru sănătatea şi bunăstarea sa.