Constituţia Ungariei, motiv de "infringement"
Noua Constituţie a Ungariei a fost criticată atât de proprii cetăţeni, cât şi de Comisia Europeană, care a ameninţat că dacă nu vor fi acceptate unele modificări, Ungaria riscă procedura de "infringement".
Articol de Carmen Valică, 05 Ianuarie 2012, 12:41
Experţi europeni examinează noua Constituţie ungară, intrată în vigoare la 1 ianuarie şi vor să stabilească dacă aceasta încalcă sau nu legislaţia Uniunii Europene.
Noua lege fundamentală din Ungaria este criticată sever atât pe plan intern, cât şi la Bruxelles şi Comisia Europeană are în vedere chiar şi declanşarea unei proceduri de "infringement", adică de sancţionare a statului în cauză.
Comisia Europeană a exprimat îngrijorări în legătură cu modificările legislative vizate de Ungaria încă din luna decembrie.
În acest moment, o dată cu intrarea în vigoare a Constituţiei, e verificată forma finală, iar experţii europeni trebuie să stabilească dacă aceasta încalcă sau nu legislaţia europeană.
O eventuală nerespectare a acesteia ar putea duce la declanşarea aşa-numitei proceduri de "infringement", adică, sancţionarea statului vizat.
Olivier Bailly, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că încă din decembrie 2011, s-au cerut deja modificări la legea actuală.
"În decembrie, am fost în măsură să discutăm cu Guvernul Ungariei despre posibilele incompatibilităţi dintre proiect şi tratatele europene. Am cerut unele modificări, iar acum, o dată cu intrarea în vigoare, începe o noua etapă, una cu greutate oficială mai mare: analizăm impactul legislaţiei, iar Colegiul comisarilor va decide în perioada următoare dacă e cazul să declanşeze procedura de infringement" a ameninţat purtătorul de cuvânt.
Uniunea Europeană e nemulţumită şi de adoptarea, la Budapesta, a unei legi ce reduce independenţa Băncii Naţionale în favoarea controlului guvernamental.
În aceste condiţii, presiunea pieţelor s-a accentuat, iar moneda ungară s-a depreciat, miercuri, la un nivel record faţă de euro.