Consiliul JAI discută Legea EUROPOL şi situaţia din Siria
Reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE continuă, vineri, la Luxemburg cu reuniunea miniştrilor de interne din statele membre.
Articol de Alex Olaru, 07 Iunie 2013, 11:48
În cea de-a doua zi a Consiliului, miniştrii prezenţi vor analiza în primă lectură o propunere de regulament al Parlamentului European referitoare la Agenţia UE pentru cooperare şi formare în materie de aplicare a legii, Europol.
Dezbaterea va fi una orientativă.
În dezbatere legislativă intră şi sistemul european comun de azil.
Bruxelles-ul a pus bazele acestui sistem încă din 1999 şi a elaborat apoi în permanenţă politici noi în domeniu, adaptate nevoilor.
Sistemul a fost aşadar revizuit periodic, inclusiv prin modificarea standardelor de acordare a protecţiei internaţionale.
La nivel global, potrivit statisticilor, numărul refugiaţilor creşte anual cu peste zece milioane.
În primă lectură va fi analizată şi o propunere de modificare a regulamentului referitor la reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne în circumstanţe excepţionale.
Situaţia din Siria
În cadrul activităţilor fără caracter legislativ, un spaţiu generos va fi alocat situaţiei din Siria, cu accent pe protecţia refugiaţilor, dar şi pe luptătorii străini repatriaţi, din perspectiva combaterii terorismului.
Miniştrii de interne ai Austriei, Germaniei, Ţărilor de Jos şi Regatului Unit vor prezenta o scrisoare comună prin care vor fi evidenţiate aspecte referitoare la libera circulaţie a persoanelor.
Este posibilă şi prezentarea unei comunicări din partea Comisiei Europene, axată pe maximizarea impactului migraţiei asupra dezvoltării.
Posibil raport privind Spaţiul Schengen
Tot vineri ar putea fi prezentat cel de-al treilea raport bianual din partea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliul privind funcţionarea Spaţiului Schengen.
Totodată, Lituania este aşteptată să prezinte programul preşedinţiei uniunii, poziţie pe care o va deţine începând din luna iulie.
Cu o zi în urmă, miniştrii de justiţie au adoptat un regulament prin care să asigure o mai bună protecţie pentru victimele violenţei domestice.
Noul regulament prevede ca ordinele de restricţie emise într-o ţară din UE să fie recunoscute în toate statele membre.
Regulamentul urmează să fie publicat în jurnalul oficial al UE şi se va aplica din ianuarie 2015. Danemarca nu participă la acest demers.