Consiliul Europei impune măsuri pentru protecţia copiilor
România are timp până în septembrie să îşi clarifice şi să aplice măsuri concrete pentru protecţia copiilor faţă de exploatare şi abuzuri sexuale.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 20 Mai 2011, 14:30
Convenţia Consiliului Europei pe această temă, ratificată de România în această săptămână, include, pe lângă detalii privind pedepsele penale, o serie de măsuri preventive, programe de sprijinire a victimelor şi de încurajare a populaţiei să raporteze astfel de fapte.
Convenţia este primul instrument care încadrează în categoria actelor criminale diferitele forme ale abuzului sexual, inclusiv pe cele care se petrec în familie sau pe internet.
Ca cele mai multe dintre Convenţiile Consiliului Europei, şi aceasta pune accent pe prevenţie.
Carlo Chiaromonte, şeful Diviziei de Drept Penal din cadrul Directoratului General pentru Drepturile Omului şi Afaceri Legistlative al Consiliului Europei, susţine că persoanele care vor lucra cu copii vor fi verificaţi înainte de a primi un job.
"Aceia care lucrează cu copiii în diverse domenii, cum ar fi în educaţie, în sport, vor trebui să fie verificaţi înainte de a primi un job, pentru a se vedea dacă în trecutul lor au avut sau nu comportamente deviante cu copii. Prin programe speciale, autorităţile româneşti vor trebui să îi educe pe copii cum să identifice comportamentele deviante ale adulţilor, dar şi să dezvolte metode de autoprotecţie. Pe de altă parte, cei care au săvârşit infracţiuni de acest tip vor fi monitorizaţi. În România va fi înfiinţată o linie telefonică şi un serviciu de internet pentru acordarea de prim ajutor copiilor abuzaţi sexual, dar şi pentru raportarea unor astfel de cazuri. Convenţia defineşte ca infracţiune şi turismul sexual, angajarea într-un act sexual cu un copil şi racolarea copiilor pe internet, chiar dacă fapta se petrece într-o ţară neacoperită de Conveţie. Dacă un cetăţean român va merge în altă ţară, neacoperită de Convenţie, pentru a comite abuzuri sexuale împotriva copiilor, o dată ce va reveni în ţară şi faptele vor fi dovedite, va fi pus sub acuzare de autorităţile româneşti", a declarat Carlo Chiaromonte.
Noul instrument legislativ, botezat şi Convenţia Lanzarote, a fost definitivat de Consiliul Europei în octombrie 2007.
Potrivit experţilor organizaţiei de la Strasbourg, România a fost printre ţările cele mai active în implementarea Convenţiei, astfel că, deşi ratificarea s-a produs abia săptămâna acesta, iar implementarea trebuie finalizată până în septembrie, mare parte din adaptarea legislaţiei româneşti la Convenţie este deja făcută.