Confuzie politică la Londra
Timpul pentru adoptarea unui acord se apropie de final, iar legea stipulează în continuare că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la finalul săptămânii viitoare, fără nicio înțelegere.
Articol de Pavel Ionescu, 21 Martie 2019, 08:39
Cu o zi înaintea summitului comunitar de primăvară și puțin peste o săptămână de momentul ieșirii propriu-zise din Uniune, premierul britanic, Theresa May a cerut ieri o amânare a Brexitului până la 30 iunie.
Ea a informat Parlamentul că se opune unei prelungiri mai îndelungate și a anunțat că e pregătită să supună acordul său de ieșire din Uniunea unui al treilea vot.
Şedința de după-amiază a Parlamentului britanic a fost foarte tensionată.
Theresa May a acuzat Camera Comunelor că se complace de prea multă vreme în discuțiile despre Europa, iar liderul opoziției laburiste a descris blocajul politic drept 'o criză națională'.
Corespondenţă din Londra, Dan Vasiliu:
Timpul pentru adoptarea unui acord se apropie de final, iar legea stipulează în continuare că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la finalul săptămânii viitoare, fără nicio înțelegere.
În acest context, premierul Theresa May a cerut de la Bruxelles o amânare a Brexitului, însă doar una de scurtă durată.
Theresa May: O amânare mai lungă ar obliga Regatul Unit să organizeze alegeri europarlamentare. Nu cred că acestea alegeri ar fi în interesul nostru sau al Uniunii Europene. Ideea ca după trei ani după ce am votat să ieșim din UE, britanicii să fie nevoiţi să aleagă europarlamentare este inacceptabilă. Ar însemna că am eșuat în a livra rezultatul referendumului, pe care acest parlament s-a angajat să îl respecte.
Theresa May a adăugat că săptămâna viitoare ar putea readuce în Camera Comunelor acordul negociat cu Bruxellesul pentru un al treilea vot.
Theresa May: A venit timpul ca acest parlament să livreze Brexitul pentru britanici - asta merită locuitorii acestei țări.
Merită mai mult decât ce le-a oferit parlamentul până acum, a mai spus Theresa May, iar britanicii parcă au ajuns la capătul răbdării în ce privește Brexitul.
Câteva opinii ale unor britanici, cu care am stat de vorbă:
"Tragic, îngrozitor, o umilință națională. E o harababură totală. Referendumul de ieșire din Uniunea Europeană nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată.
E o rușine. Ni s-a promis de către domnul Cameron că a ie;i înseamnă a ieşi. Acum avem un parlament care ne spune că 'a ieşi' înseamnă, de fapt, să rămânem. Este o situa'ie îngrozitoare.
Cred că nimeni nu înțelege ce se întâmplă în parlament. Nici parlamentarii nu înțeleg ce fac acolo, iar ţara noastră a ajuns de râsul lumii. Brexitul este un dezastru absolut. E bine dacă vom primi o amânare, dar aș fi vrut să fie una de durată, pentru că eu cred că începutul sfârșitului Brexitului va porni odată cu această amânare".
De cealaltă parte, liderul laburist Jeremy Corbyn a vorbit despre o criză națională și a spus că acordul va fi respins din nou.
Jeremy Corbyn: După luni în care a tras de timp și după campanii concertate de şantaj, bullying și mituire, premierul nu a reușit să convingă nici Parlamentul, nici ţara că acordul ei este altceva decât un eșec național și trebuie respins.
Dar nu toată lumea este de acord cu amânarea Brexitului, în ședința parlamentară de astăzi vorbindu-se chiar de o trădare din partea prim-ministrului.
Parlamentarul conservator Peter Bone: Dacă veţi continua să cereţi o extindere articolului 5, îi veţi trăda pe britanici, dacă nu veți onora instrucțiunile pe care ni le-au dat. Doamna prim-ministru, totul depinde de dumneavoastră. Istoria vă va judeca în funcție de ce decizie veţi lua.
Acum mingea este în terenul liderilor europeni, care vor trebui să decidă în unanimitate dacă acceptă amânarea solicitată de Londra.
Într-o declarație făcută ieri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că amânarea este posibilă, cu condiția ca Parlamentul britanic să adopte acordul de ieșire din Uniunea Europeană
Donald Tusk: În lumina consultărilor avute în ultimele zile, cred că o scurtă prelungire va fi posibilă, dar va fi condiționată de un vot pozitiv în Camera Comunelor în privința acordului de ieșire. Rămâne deschisă discuția despre durata amânării.
Propunerea premierului May, 30 iunie, are meritele sale, dar ridică o serie de probleme de natură juridică și politică.
Acestea, însă, vor fi discutate la summitul de astăzi, a spus Donald Tusk.