Conferinţă UE pentru susţinerea financiară a Ucrainei
La Bruxelles are loc marţi o primă conferinţă la nivel înalt dedicată modului în care poate fi susţinută Ucraina după semnarea Acordului de asociere la UE.
Articol de Mihaela Mihai, 08 Iulie 2014, 10:21
UPDATE Reuniunea este prezidată de comisarul pentru extindere şi politică de vecinatate, Stefan Füle, iar din partea Ucrainei participă vicepremierul Volodimir Groisman.
O eficienţă maximă a sprijinului internaţional se poate realiza prin crearea unui mecanism de coordonare care să asigure cooperarea dintre donatori.
Este unul dintre obiectivele conferinţei de astăzi alături de identificarea domeniilor prioritare în care Kievul are nevoie de sprijin imediat.
După ce a semnat acordul de asociere, Ucraina are de realizat o serie de reforme, iar sprijinul şi solidaritatea din partea comunităţii internaţionale sunt extrem de importante.
"UE reiterează sprijinul ferm pentru reformele promise şi încurajează guvernul ucrainean să continue paşii spre reforma constituţională a justiţiei şi descentralizare. De asemenea, este nevoie de acţiuni concrete în domeniul economic, în comerţ, mediul de afaceri şi sectorul energetic. Sprijinul financiar al UE va fi legat şi va depinde de continuarea procesului de reforme, a precizat Füle.
Vicepremierul Volodimir Groisman a apreciat că ar fi util un fond internaţional de garantare pentru Ucraina, în special pentru domeniile energiei şi agriculturii.
La eveniment participă reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ţărilor membre, dar şi oficiali ai guvernului ucrainean şi donatori internaţionali.
Vor fi stabilite priorităţile procesului de sprijinire a Ucrainei în viitorul imediat.
Conferinţa de coordonare a sprijinului internaţional, prima de acest fel pentru Ucraina, este organizată de Comisia Europeană în cooperare cu Serviciul european de acţiune externă.
Gazdă va fi comisarul pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule.
În urmă cu două săptămâni, Ucraina a semnat la Bruxelles, alături de Republica Moldova şi Georgia, acordul de asociere la UE.
Preşedintele Petro Poroşenko a vorbit atunci despre preţul plătit de ţara sa, dar şi de celelalte două state foste republici sovietice pentru opţiunea de a se apropia de spaţiul comunitar.
"Au fost făcute multe eforturi pentru a împiedica procesul de unificare a Europei. Stă dovadă ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele luni. Cu toţii am fi dorit ca semnarea acordurilor să aibă loc în condiţii mai bune. Aşteptăm, în acelaşi timp, de la UE, să susţină alegerea noastră suverană şi să protejeze independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei", a afirmat preşedintele Ucrainei.
La rândul lor, oficialii europeni spun că semnarea Acordului de asociere vine la pachet cu o întreagă agendă de reforme care trebuie realizate.
Este important să şi le asume şi să le ducă la bun sfârşit, după cum, la fel de important, este să primească din partea comunităţii internaţionale spijin şi solidaritate - a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Alejandro Munoz.
El a dat asigurări că UE este pregătită să ofere sprijin şi să ajute Ucraina, greu încercată în ultimele luni.
De altfel, încă din luna martie, Comisia a aprobat un pachet de ajutor de 11 miliarde de euro pentru următorii şapte ani.
Ajutorul constă în asistenţă comunitară pentru Ucraina, împrumuturi rambursabile şi nerambursabile din partea Uniunii, dar şi credite din partea BEI şi BERD.
Banii vor fi folosiţi pentru susţinerea economiei ucrainene, dar şi a societăţii civile.